Очаквано е това плавно покачване на заболеваемостта. Трябва да се

...
Очаквано е това плавно покачване на заболеваемостта. Трябва да се
Коментари Харесай

Мими Виткова: Държавата трябва да моделира здравната система

Очаквано е това плавно покачване на заболеваемостта. Трябва да се предприемат адекватни мерки и то навреме. Това заяви бившият здравен министър Мими Виткова в предаването „ Още от деня “ по БНТ.

Политиците трябва да вземат решение на база на медицинските аргументи. Не бива да се облекчават мерките, така както постъпихме ноември месец, подчерта тя.

Виткова призова да бъдем много по-големи реалисти в какви срокове и как ще ваксинираме населението. Думите ѝ са по повод забавянето на доставката на едната от ваксините.

„ Ние не знаем колко трае имунитетът от ваксината. Ако срокът между двете дози по-кратък като на противогрипните ваксини, тогава ние как ще постигнем 70% имунитет “, пита бившият здравен министър.

Светът е оцелял, благодарение на ваксините и ако не го проумеем ще си живеем завинаги с COVID-19, отбеляза Виткова.

„ Слабостите в системата стоят от десетилетия, те не бяха открити заради COVID-19. Видяхме липса на кадри, на средства, дефицити на регионален признак. Не искам да ви описвам пациентите с COVID-19 как бяха лекувани в малките болници “, обясни Мими Виткова.

Според здравният икономист Аркади Шарков трябва да се предприемат спешни мерки, тъй като се очертават финансови дефицити.

„ Трябва ни едно здравеопазване, което да може да покрие нуждите на болните дори и в криза. Няма кой друг, освен държавата да покрие нарастващите разходи. Тази система се нуждае от грижа и контрол от страна на държавата. Не може болничната помощ да е концентрирана в пет болници в страната. Бихме могли така да моделираме здравната система, че тя да бъде полезна за обществото “, каза още Мими Виткова.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 19474  Наложиха локдаун в част от италианската област Умбрия Наложиха локдаун в част от италианската област Умбрия  От Министерство на здравеопазването с значима информация за имунизацията на От Министерство на здравеопазването с значима информация за имунизацията на " Астра Зенека "  Австрия вкара най-висока степен на предизвестие за пътешестване от и за Тирол Австрия вкара най-висока степен на предизвестие за пътешестване от и за Тирол
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР