От миналата година до сега има само един щам на

...
От миналата година до сега има само един щам на
Коментари Харесай

Инфекционист: Голяма част от българите са се срещнали с COVID-19

От миналата година до сега има само един щам на COVID-19, който има различни генетични линии на един щам. Условията позволиха тези линии да станат по-заразни. Определен вид мутация отсъства при британската линия. Тя позволява на вируса да прекъсне връзката между спайк протеина и нашите антитела. Това заяви инфекционистът д-р Трифон Вълков в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.

" Снижен е афинитетът на антителата, но той не е блокиран. И двете проучвания, проведени във Великобритания показват, че ваксините предпазват от новите линии. Освен това новият вариант на вируса е по-заразен, но не е по-смъртоносен ", уточни ученият.

" Локдауните в европейските страни бяха по-тежки, но и там мерките се спазваха по-стриктно. В Западна Европа има огромен процент от населението, което е възприемчиво към вируса. Тъй като голяма част от населението не се е срещало още с COVID-19, затова донякъде тези мерки при тях са оправдани. В тези държави в Западна Европа е удачно да започне ваксинацията на определени групи хора. В България се случи точно обратното. Тук също имахме някакъв локдаун, но всички виждаме как се спазват тези мерки. По тази причина една голяма част от населението се е срещало с вируса ", обясни д-р Трифон Вълков.

" Според мен тежестта на клиничните оплаквания при по-леките случаи, е по-лек. Това е отговор на тези адаптивни механизми на вируса към гостоприемника. Въпрос на време беше вирусът да стане по-заразен. Това води до по-леко клинично протичане при по-леките случаи ", посочи.

Той отбеляза, че все още липсва единен протокол за лечението на COVID-19. Лечението е индивидуално.

По думите му единствената смислена профилактика срещу COVID-19 е ваксината.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 18831  Институтът Институтът " Пастьор " приключва създаването на ваксина против COVID-19  160 000 души към този момент са имунизирани против ковид в Гърция 160 000 души към този момент са имунизирани против ковид в Гърция  Дълги опашки се извиха на границата сред Германия и Чехия Дълги опашки се извиха на границата сред Германия и Чехия
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР