Опасна мода в социалните мрежи провокира деца да поглъщат няколкомилиметрови

...
Опасна мода в социалните мрежи провокира деца да поглъщат няколкомилиметрови
Коментари Харесай

Опасна мода: деца поглъщат малки магнитни топчета, които дупчат стомасите им. Мариан Колев пред ФАКТИ


Опасна мода в социалните мрежи провокира деца да поглъщат няколкомилиметрови магнитни топчета, сигнализира веригата за детски стоки “Хиполенд”.

За помощ в разгласяването на опасността към тях се обърнали родителите на 6-годишната Мария от Бургас, която преминава през тежка операция заради въпросните топчета. Операцията е извършена от д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия в УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов “.

Мария поглъща топчетата, след като се сдобива с тях в училище. Поглъща ги в отговор на TikTok предизвикателство, в което трябва да имитира пиърсинг на езика, като поставя върху него топчетата с диаметър между 3 и 5 мм. Симптомите на вредите от тях обаче се появяват чак два месеца по-късно. През тези два месеца магнитните топчета, направени от силна сплав, се слепват в стомаха на детето и пробиват цялата чревна стена на близкостоящи чревни бримки, като формират чревни фистули. С други думи - “надупчват” коремчетата на погълналите ги деца, водят до перфорации на стомашно-чревния тракт. Топчетата не може да бъдат изкарани по начин, различен от сложно оперативно лечение за възстановяване целостта на стомашно-чревния тракт.

Преди Мария, д-р Стефан Стоилов познава други такива “магнитни” случаи - оперира в продължение на 7 часа друго дете на възрастта на момичето. Изваждат от детето едно по едно 21 магнитни топчета и установяват, че топчетата са предизвикали 14 перфорации на стомашно-чревния тракт.

Предизвикателството е свързано със символно поставяне на две метални топчета на езика, като те следва да стоят там като пиърсинг. Модата започва в TikTok, често клиповете се качват и в YouTube. Към момента част от кадрите са премахнати от платформите, но други остават. Като допълнително съображение за сигурност няма да ви показваме клиповете. Ще ви покажем обаче как изглеждат топчетата. Държи ги д-р Стефан Стоилов от УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов “. Топчетата са извадени от корема на дете:





Бърза справка в чуждестранни информационни източници показва, че проблемът е засечен в множество държави. Публикациите варират от призиви на докторите да се забранят топчетата, през разкази на родители, чиито деца са пострадали, до съобщения за деца, които са претъпели тежки операции, за да бъдат извадени топчетата от тях.

От ФАКТИ разговаряхме с Мариан Колев, собственик на “Хиполенд”, по темата:

- Г-н Колев, Вие разбирате за опасността, когато родителите на Мария се свързват с Вас - какво се случва, когато тя усеща ефекта на топчетата?

- Доколкото знам от родителите на Мария, тя е имала симптоми, които не са могли да бъдат “хванати” в местната болница. В “Пирогов” обаче са разбрали какво се случва с детето. За мое голямо съжаление, се оказало, че за докторите там това далеч не е единственият случай, а е станало практика през последните месеци.

- Мария е на 6 години, но децата, които са оперирани след поглъщане на топчета са между 5 и 15 години. Тоест тази мода е риск както за по-малки, така и за по-големи деца. Как обаче си набавят топчетата?

- Дори предполагам, че по-големите деца са по-изложени на риск, защото знаят по-добре какво е пиърсинг. Ако ги нямаше клиповете в TikTok и YouTube, едва ли щяхме да коментираме тази тема. Моят по-малък син на 5 години гледа активно TikTok въпреки моите усилия да го огранича. Знам, че големи деца, тийнейджъри, дори възрастни активно гледат такива клипове. Облъчването е повсеместно и рискът е повсеместен.

Когато нещо е интересно - както в случая: колко лесно може да си направим нещо изкуствено, без да си бодем езика, когато детето го търси, ще намери как да го купи от детски магазин или онлайн, както е в по-голямата част от случаите. Детските магазини са добре информирани по отношение рестрикциите в продажбите на играчки, игри, стоки за развлечение, включващи магнити. Те избягват да имат магнитни предмети в асортимента си. Затова най-лесният начин за сдобиване с тези топчета е онлайн.

- Всъщност Вие правите експеримент - опитвате да се сдобиете с такива топчета онлайн, за колко време успяхте?

- Поръчахме топчетата на обяд - около 12:00 часа. Получихме ги сутринта на другия ден. Поръчахме през онлайн платформа. Стоката дойде в една кутийка. Нямаше производител, нямаше етикет, нямаше опаковка, нямаше инструкция за ползване, нямаше предупреждение. Дойдоха 40-50 топчета, залепени едно за друго и сложени в една кутийка. Оттам насетне " прави каквото искаш ".

- Лекарите, които са оперирали Мария в Пирогов, призовават за регулация. Доколкото разбирам към настоящия момент продажбата у нас не се регулира?

- Някаква регулация има. На такива стоки трябва да има изрично предупреждение, че са за деца над 14 години. Някои търговци слагат знак “+14”. Масово в сайтовете обаче топчетата са анонсирани като “антистрес занимания”. “Оставете лаптопите и мобилните устройства, успокойте нервите с антистрес топчета”. Отдолу пише: “Прекрасен подарък за Вашето дете”. Поставен е знак “+7”. Разликата между 7 и 14 е голяма.

Така или иначе обаче, върху това, което ние получихме, нямаше абсолютно никакво предупреждение за години, за опасности. Включително липсваше абсолютно задължителният текст според всички директиви да не се използва без надзора на възрастен.

- Известни ли са Ви държави, в които продажбата на топчетата е забранена?

- От няколко дни се занимаваме с темата, след като бяхме информирани от родителите на пострадалото дете. Оказа се, че в няколко държави от Европа и извън Европа, проблемът е налице. В Португалия, Англия, Русия, САЩ проблемът е хванат преди две години. В някои от тези засегнати страни, засегнати в по-голяма степен, отколкото България, продажбата е тотално забранена. Няма за деца над 7, над 10, над 14 години - забраната е тотална.

От една страна, някой ще каже, че това ограничава правата на потребители, но от друга страна - не мисля, че има по-важно нещо от живота на децата. Аз лично приветствам налагането на мерки. Районните здравни инспекции много хубаво полагат усилия за овладяване на поредната Covid-вълна, но те са създадени, за да се борят не само с Covid. Мисля, че те би трябвало да реагират в случая с тези топчета, да дадат гласност на проблема, да информират обществените, държавни организация, включително детските градини и училищата, че това е опасно, че е недопустимо в училище в час по физика да се дават тези топчета, за да се учат децата как работят магнитите.

- Мария се сдобива с топчетата именно така - от брат си, който ги получава в час по физика като демонстрация на магнитните сили, нали така?

- Точно така. Това училище и всички останали училища и детски градини би трябвало да имат ясни инструкции относно тези топчета. Така както РЗИ-тата дават инструкции и смело забраняват, така и тези топчета трябва да бъдат забранени по всякакъв начин.

- Какъв призив бихте отправили към родителите относно тези топчета?

- Никак не ми се иска да цитирам един бивш министър-председател, който каза: “За Бога, братя, не купувайте!”, но в случая искам да кажа на майки и бащи - в никакъв случай не купувайте. Ако случайно видите, че в ръцете на вашето дете са попаднали подобни топчета, дори с риск да го разплачете, ги вземете и никога не допускайте да се сдобие с тях отново.

Тези топчета водят до тежки последствия. Понякога непоправими. За щастие при случаите в “Пирогов” макар и болезнено, макар и трудно, макар и с напрежение за докторите - едната операция е била повече от 7 часа, се стига до добър край. Кой обаче може да гарантира, че това винаги ще е така.

- Според Вас регулацията на играчките, които се продават у нас добра ли е? Задавам този въпрос в контекста на това, че в последния доклад на Европейската комисия за Координирани дейности за осигуряване на безопасността на продуктите с цел Защита на потребителите в Европа се посочва, че у нас се продават играчки, че и бебешки кошари, с канцерогенни вещества.

- Позволявам си да изразя изключително сериозни съмнения в компетентността на хората, които са правили този доклад. Спомняте си, че една българка дълги години беше и е комисар в Европейската комисия. За толкова години на тази позиция не ни каза нищо конкретно, ръсеше едни общи приказки, които едва ли помогнаха на някого, освен на самата нея да остане на много хубава високоплатена длъжност.

Запознах се с този доклад от медиите, той отива в другата крайност. В единия случай, не се обръща внимание на опасни стоки, подценяват се и се случват изключително неприятни неща - говоря за случая с тези магнитни топчета. В други случаи, се правят едни генерални заключения, хора, които нищо не разбират от темата говорят наизуст и казват неща от рода “97% от бебешките кошари не отговарят на изискванията”. За мен това са пълни глупости. Как го измериха и кой беше човекът, който го изчисли?

Това генерализиране създава едно недоверие в хората. И без това отвсякъде ни обстрелват с лоши новини и апокалиптични прогнози. Може би има “търговски обекти” без касови апарати и разрешителни, където не 97, а 100% от предлаганите играчки и стоки за бебета и деца са опасни, но това е съвсем друга тема. Нека по-скоро да се обърне внимание, че такива места има. Да внушаваме, че на пазара 97% от дадени стоки са опасни и като цяло 70% от всички играчки са вредни, това е грубо манипулиране на фактите и всяване на паника в потребителите. В това, освен да се разклати допълнително вече доста разклатеният стол на бизнеса, не виждам друг ефект.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР