Нов пробив в сигурността на „Фейсбук”. Социалната мрежа се разследва

...
Нов пробив в сигурността на „Фейсбук”. Социалната мрежа се разследва
Коментари Харесай

Как се стигна до най-големия пробив в историята на „Фейсбук”?

Нов пробив в сигурността на „ Фейсбук”. Социалната мрежа се разследва заради недостатъчна защита на платформата, позволила достъп до профилите на 50 милиона потребители в цял свят, включително и България, съобщава bTV.
Експертите оценяват това като най-големия пробив в сигурността на „ Фейсбук” досега.
Пробивът е открит тази седмица и е най-големият в 14-годишната история на компанията, която обслужва 2,2 милиарда потребители.

Хакерите са използвали уязвимости във функцията на „ Фейсбук” да разгледаш как профила ти изглежда за другите потребители, в html кода като това са функционалности, подобряващи личната неприкосновеност на потребителите и във видеото, което „ Фейсбук” предлага да изпращаш за рождени дни на приятели.
Вчера компанията накара 90 милиона потребители да излязат от платформата, за да се гарантира, че профилите им не са били пробити.

Уязвимостите в настройките за поверителност на „ Фейсбук” са дали достъп на хакерите до дигиталните ключове - така наречените токени за потребителските профили.
„ Проблемът е доста сериозен и в дарк уеб още няма информация. Аз изследвам част от хакерските групи. Според мен не е целенасочена атака, защото масата от акуанти не са позиционирани в една държава а в цял свят.
Приблизително така е разпредело все още не е официално, но около 25-30% от прифилите европейски са засегнати. в на влизат и политици и звезди”, каза Красимир Коев.
Атаката e регистрирана във вторник – до четвъртък според мениджмънта на компанията проблемът е отстранен.
" Това е сериозна тема и ние инвестираме много в сигурност и за нас е най-важният приоритет. В този сектор от 10 хиляди ще бъдат ангажирани 20 хиляди служители на компанията. Наша отговорност е да вземем мерки и да защитим профилите на хората ", заяви Гай Розен.
От свързаните с „ Фейсбук” приложения няма щети върху чата „ Whats up”. Но ако профилът ви е свързан с „ Инстаграм” трябва да ги разделите преди да ги свържете отново, съветват експертите.

Специалистите смятат, че е трудно да се подсигури изцяло система, която има повече от 2 милиарда и 200 милиона ползватели по целия свят и е свързана с услуги на трети страни.
Как да се защитим своя профил?
Прегледайте обстойно устройствата, с които влизате в социалната мрежа местата и устройствата от които сте влизали, ако има странни локации ги премахнете. Сменете си паролата, особено ако имате слаба парола или подозрителна активност от профила.
Използвайте сложни пароли от букви, цифри и символи или приложение за генериране на пароли.
Използвайте също двуфакторна идентификация с уникален код, който може да отключва профила след паролата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР