Нов пик в цените на имотите. Тристайните жилища в София

...
Нов пик в цените на имотите. Тристайните жилища в София
Коментари Харесай

Невиждано от 10 години насам поскъпване на имотите в София, но има и 3 подвеждащи фактора

Нов пик в цените на имотите. Тристайните жилища в София преминаха нивата от пика през 2008-а година. Това показва анализ на един от сайтовете за продажба.

Жилищата, които са ново строителство и се намират на атрактивна локация, са сред най-предпочитаните и се продават буквално за броени месеци.

Към средата на август тристайните апартаменти в София отчетоха рекордни цени, като продажната им цена достигна 90 250 евро. За такъв имот през 2008-а средно сме плащали 89 775 евро, информира Нова тв..

Същевременно има редица фактори, които могат да подведат продавачите на имоти.

Цветослав Христов е управляващ партньор на агенция ANTRE. В сферата на недвижимите имоти той e повече от 7 години. Стъпвайки на опита си, той отличи пред Imoti.net три основни фактора, които най-често подвеждат хората, решили да продадат имота си.

Фактор № 1: Медиите
В тях често се лансира темата за съживяването на пазара на недвижими имоти. В различни статии и интервюта се използват фрази като " бум в имотния пазар ", " най-голямото съживяване след кризата ", " нов балон в имотите " и т.н. Така поднесена, информацията може да създаде усещането в собственика на имота, че едва ли не динамиката е толкова голяма, че продажбата се осъществява в рамките на няколко седмици, а купувачът е склонен да заплати максималната стойност.

В ANTRE разчитаме на данните и анализите, които реално отразяват ситуацията. Ръст в имотния сектор има, като във всяка от последните 3 години той отчита повишение с 8-12% спрямо предходната. Това увеличение изглежда устойчиво, въпреки че през настоящата година се очаква темпът на растеж да бъде по-малък.

" Бумът " на недвижими имоти е 2 пъти по-слаб от този преди кризата - 2007 и 2008г., а купувачите са все по-претенциозни и взискателни, настоява Христов.

Фактор № 2: Интернет порталите
Уеб порталите за имоти са един от надеждните източни на информация за ценообразуването на имот. Въпреки това трябва да имаме няколко неща предвид:
• случва се един имот да се продава с няколко различни цени в отделните сайтове, та дори и в един и същ сайт;
• наличието на фалшиви обяви;
• липсата на достатъчно информация за даден имот;
• често не се упоменават тежести;

Всички тези фактори спомагат често за изкривяване на средна цена за даден район, а също и върху нашата представа за пазара. Много е важно като собственик да изградите поглед върху пазара: как са структурирани обявите, колко процента от обяви се доближават до имот Ви, до колко обявите са реални и т.н., което отнема време.

Ето защо при една безплатна консултация с брокер или агенция бихте могли бързо и лесно да се сдобиете с надеждна информация за цените и състоянието на имотите в нашия район. Факт е, че всяка стойностна агенция има анализ от предходни сделки за отделните райони и прави такъв за бъдещи периоди.

Фактор № 3: Познат, сключил сделка наскоро
Наш близък, сключил сделка наскоро, може да ни даде много ценни съвети за универсалните неща: как е протекъл процесът, какви документи са необходими, с какви агенции е работил, колко време са му отнели огледите и т.н. Но също така трябва да се има предвид, че нашият познат е сключил 1 от 30-те хиляди сделки през последната година.

Също така най-вероятно неговият имот е по-различен от нашия, било то във вида строителство, района, квадратура и т.н. Ето защо за по-сериозен съвет би могъл неволно да ни заблуди. Един от най-ценните съвети, които ще ни даде нашият познат, е името на агенция или брокер, които да се погрижат за интересите ни.

" Със сигурност темата може да бъде продължена още. Основната идея, която искам да представя е, че пазарът на недвижими имоти в България малко или много е спекулативен. Ето защо, когато сме в ролята на собственик, който търси информация, за да сложи правилна цена на имота си, е важно да се предпазим от подвеждащите информации и съвети. Според нас най-добрият вариант за това е да се обърнем към доказани професионалисти в бранша ", съветва Цветослав Христов от агенция ANTRE.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР