Нова агенция ще следи за качеството на социалните услуги, предвижда

...
Нова агенция ще следи за качеството на социалните услуги, предвижда
Коментари Харесай

Държавата оповести важна новина за хората с увреждания!

Нова агенция ще следи за качеството на социалните услуги, предвижда проектозакон на ресорното министерство. За първи път на близките на хора с увреждания се дава и възможността да ползват годишен " отпуск ". Промените разгневиха майките на деца с увреждания, които протестират вече 4-ти месец.
Част от социалните услуги стават безплатни за всички хора с увреждания, но ще се предоставят според нуждите им.
„ Към тях принадлежат консултиране, подкрепа на родители, както и две нови услуги - за заместваща грижа и подкрепа на лица, полагащи неформална грижа”, обясни социалният министър Бисер Петков.
Близките на хората с увреждания ще имат право на годишен " отпуск " до 30 дни, през които ще бъдат замествани безплатно от специалисти.
„ С цел да се осигури на лицата, които полагат грижи за други зависими лица временна почивка, отдих и свободно време”, обясни министърът.
Майките на деца с увреждания го определиха като подигравка.
„ Звучи ми смехотворно...как можеш да бъдеш в отпуск от това, че си майка!?!”, казва една от протестиращите майки.
Не временни заместници, а центрове, които, в случай на нужда, да се погрижат за децата за нефиксиран период - това пожелаха майките.
„ На мен лично ми се случи да се разболея с онкозаболяване, да влизам в болници за терапии и тъй като в България не съществува място, където, ако на една майка и се случи нещо, може да си остави детето...аз съм го водила с мен на лъчетерапия”, обясни Вера Иванова, която е един от организаторите на палатковия лагер пред Народното събрание.
„ Едва ли един родител би могъл да бъде напълно спокоен, че някой ще го замести на 100%. Но всичко се случва в този живот, ние няма как да сме вечни”, казва друга протестираща майка.
А заместници все по-трудно се намират дори в центровете за социални услуги, твърдят доставчиците.
Въпреки това реформата предвижда за работещите в сферата да се въведат по-високи изисквания и стандарти. Критерии, които според експертите могат да доведат до още по-голям отлив на кадри. „ Защото работата е високоотговорна, подложени са на голямо психо-емоционално напрежение, заплащането не е атрактивно. Да има стандарти за натоварване - с колко хора човек може да работи, за да постига качество”, допълни Събина Събева.Всяка седмица напуска човек. Било то специалист или помощен персонал. Дойдат хората, видят за какво става дума и се отказват”, обясни Събина Събева, доставчик на социални услуги.
До момента у нас има над 1 300 социални услуги, като общият им капацитет е над 35 000 места.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР