Надеждата за спасение от вирусът на 2020 г. е в

...
Надеждата за спасение от вирусът на 2020 г. е в
Коментари Харесай

Ще има ли скоро българска ваксина срещу COVID-19?

Надеждата за спасение от вирусът на 2020 г. е в лечението на коронавируса. Добра новина дойде от българските учени през седмицата – прототипът на нашата ваксина срещу COVID-19 трябва да бъде готов до Нова година.

„ Прототип означава ваксината да бъде сглобена. Това е една протеинова ваксина, която ще бъде капсулирана в липидни наночастици и ще бъде изпробвана срещу специален хуманизиран миши модел. Ще имаме прототип за поставяне на мишки и за дизайн експеримента върху хуманизираните миши модели до Нова година”, обяви доц. Пенка Петрова - директор на Института по микробиология към БАН. „ Към момента вървим по график, но колегите ни в Европа, особено от фармацевтичните гиганти, са много напред. Не трябва обаче да имаме големи надежди за бърза ваксина и при тях”, коментира още тя.

Доц. Петрова обясни, че има около десет големи фирми, които вече тестват върху голям брой здрави доброволци. „ Техните експерименти ще завършат пролетта на 2021, след това ще започнат опитите с проблемните групи – възрастните хора и тези с хронични заболявания. Обявили са, че този експеримент ще завърши в края на 2022 г. След това можем да се надяваме, че ще има ваксина за цялото население на Земята”, посочи тя.

„ Голямо качество на нашата ваксина е, че тя евентуално ще може да бъде поставяна не само инжекционно, но има направени опити и за поставяне чрез спрей. Първоначално опитите с мишки ще бъдат направени по този начин, а ако се случат както трябва – ще се тества и на хора. Така ще може да се намалят страничните ефекти, които съществуват при другата ваксина”, заяви още в предаването " Неделята " по NOVA доц. Пенка Петрова.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 13104  Иранският вицепрезидент е дал позитивен тест за COVID-19 Иранският вицепрезидент е дал позитивен тест за COVID-19  Британски учени: Прането усилва риска от заразяване с COVID-19 Британски учени: Прането усилва риска от заразяване с COVID-19  4635 нови случая на COVID-19 за последните 24 часа в Чехия 4635 нови случая на COVID-19 за последните 24 часа в Чехия
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР