Малайзийското здравно министерство обяви вчера 31 нови случая на Ковид-19,

...
Малайзийското здравно министерство обяви вчера 31 нови случая на Ковид-19,
Коментари Харесай

Малайзия се възстановява от коронавируса, смята здравното й министерство

Малайзийското здравно министерство обяви вчера 31 нови случая на Ковид-19, най-малкото среднодневно увеличение от 12 март и брой, накарал високопоставен представител на здравните власти да обяви, че Малайзия е навлязла във " възстановителната фаза ", предаде ДПА.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 6612
Нур Хишам Абдула, генерален директор в здравното министерство на Малайзия, заяви, че страната му е напът да повтори постижението на съседен Тайланд, който е с двойно по-голямо население, и да намали до другата седмица броя на новите случаи под десет на ден.

" Малайзия успя да изравни кривата ", заяви Хишам на пресконференция. Той добави, че според него Заповедта за контрол на движението, официалното наименование на въведената на 18 март карантина, е сработила.

Потвърдените случаи на Ковид-19 в Малайзия са 5851, малко повече от една трета от целия брой на случаите в по-малкия съсед Сингапур, а починалите след инфектиране в Малайзия са 100.

Почти 70 процента от всички заразени в Малайзия са оздравели според здравното й министерство.

Въпреки спада на среднодневния брой на заразените през последната седмица до 53 души правителството продължи карантината до 12 май.

Министърът на отбраната Исмаил Сабри съобщи, че от началото на карантината, по време на която е позволено да се излиза само по причини като пазаруване на храна и отиване на работа, са арестувани над 21 000 души.

Сред обвинените в нарушаване на ограниченията беше и заместник-министърът на здравеопазването Нур Азмин, който днес бе глобен.

Малайзийските депутати ще бъдат тествани за Ковид-19 преди спорно еднодневно заседание на парламента, насрочено за 18 май.

Парламентарна сесия, насрочена за 9 март, бе отложена, след като в края на февруари сегашният премиер Мухидин Ясин пое управлението на Малайзия след борба за властта, свалила от власт победителите от изборите през 2018 г.

Същата седмица в покрайнините на Куала Лумпур се състоя мюсюлманска религиозна церемония, станала причина за около половината от случаите на Ковид-19 в Малайзия и довела до налагането на карантината, след като в средата на март започнаха да се установяват свързаните с нея инфекции.

Вчера дългогодишният политик от опозицията Лим Кит Сянг определи свиканото за 18 май заседание, преди което депутатите няма да могат да внасят питания и предложения, като " пълно обезличаване на ролята на парламента в контрола и наблюдението на правителствените мерки по време на пандемията от Ковид-19 ".

В телевизионно интервю в събота премиерът се аргументира с пандемията и заяви, че сега не е време за политика. На малайзийците им е омръзнало от политика, каза той.

След като Мухидин дойде на власт, бившият премиер Махатхир Мохамад твърдеше, че запазва подкрепата на мнозинство, макар и неголямо, сред депутатите, след което обвини бившия си съюзник Мухидин, че отлага парламентарната сесия, за да избегне внасянето на вот на недоверие.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 6612  Всички чиновници на РЗИ-Сливен са ангажирани в битката с пандемията Всички чиновници на РЗИ-Сливен са ангажирани в битката с пандемията  Експерт: Завръщането на COVID-19 през есента и зимата ще е неизбежно Експерт: Завръщането на COVID-19 през есента и зимата ще е неизбежно  Вдигнаха карантината в село Паничерево Вдигнаха карантината в село Паничерево
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР