Кризата с COVID-19 е породена от нещо малко и невидимо,

...
Кризата с COVID-19 е породена от нещо малко и невидимо,
Коментари Харесай

Психолог: Трябва да върнем живота си от онази точка, в която го замразихме

Кризата с COVID-19 е породена от нещо малко и невидимо, но с много силен отзвук в целия свят,с отражение на хората с едно степенувано емоционално реагиране. Това каза в интервю за БТА докторът по психология,доц. Анелия Рангелова от Плевен, помолена да коментира как се е отразила кризата с коронавируса на психиката на хората.

" Първата реакция за всяко изненадващо събитие е емоционална и след това идва моментът на премисляне и вземане на решения. Първата ни емоционална реакция градира Ц тя беше от едно стъписване,през шок,който дойде тогава,когато стана ясно, че вирусът вече е на наша територия ", припомни тя. " След това започна разнообразно тълкуване от хората на това, което реално се случва. Хората се разделиха видимо на две по отношение на адаптационните им възможности ", смята доц.Рангелова. " Едните си останаха в страха от промяната.При тези хора всяка една промяна предизвиква страх. Те не могат да приемат възможността за промяна като нормална. За тях оставането в статуквото е едно защитено място и те искат да останат там. Те дълго време са в една фаза на отричане ", отбеляза тя. " Има и група, които са в другата крайност Ц те са пристрастени към новото. Те имат широк диапазон, богат репертоар от адаптационни поведенчески механизми. При тях фазата на отричане бе по-кратка. Те наблюдаваха, мислеха, доверяваха се на опита, който имат ", изтъкна психологът.

Социалната изолация ни сближи

Според доц.Рангелова хората са се разделили в началото на коронакризата на такива, които повярваха на авторитетите и спазваха всички правила, и друга група Ц на силно недоверчиви, дълго време отричащи, т.е. те се страхуваха да признаят, че има промяна след появата на коронавируса и пандемията. " Много се доверяваха и на конспиративни теории, което не им помогна за по-добрата поведенческа стратегия за адаптация. Те имаха бурни емоции, едно бурно отричане / " Някой ни лъже! ", " Някой иска да ни отнеме свободите ", " Някой мародерства с нашата свобода " /. Това поведение може да се обясни със страх, който много лесно преминава в гняв. Гневим се на всички онези, които се опитват да ни докажат, че има основания за тревога и ние трябва да променим поведението си, колкото и да не ни се иска това ", подчерта доц. Рангелова.

Друго, което се наблюдава според нея е промяна Ц странна Ц парадоксите във времето на пандемията. " Едно на пръв поглед драматично социално разделение, изолация, физическа, като че ли ни сближи духовно. Оценихме другия като един много важен в живота ни човек Ц не всички, но важните в живота ни хора ги оценихме, защото те всъщност бяха най-достъпните ни във времето на изолацията. Социалната изолация ни сближи ", е категорична Рангелова. Според нея другият парадокс е свързан с онлайн обученията при малките деца. Като педагог по професия тя е убедена, че това, което допреди 13 март беше укоримо, и дори забранено - да стоят с часове децата пред таблети, компютри, телефони -в един момент стана задължително, защото там протича учебен процес. Действително вече можем да се насочим на този етап на развитие на ситуацията с пандемията към ползите от нея, коментира доц. Рангелова. " Трябва да видим в новите условия това, което можем да вземем от месеците в условия на извънредно положение. Някои вземат опита, някои Ц не успяват. Опит вземат хората, които са научени на това, които размишляват, анализират, имат осъзнати избори в критични кризисни ситуации ", посочи психологът.

Трябва да се вгледаме и в ползите от времето на пандемията с коронавируса

" Ползите са от това да си научим урока в тази ситуация Ц този урок е един от най-сложните, от най-трудните в новата ни история. В близката ни история сме преминавали през различни кризи, но дотолкова свързани с физическото оцеляване не сме преживявали ", смята тя. " Ситуацията ни накара да оценим колко сме свързани в този свят - другата полза от вредата Ц да оценим колко сме свързани със света ", е категорична доц.Рангелова. " Да оценим глобализацията с всичките й плюсове и минуси. Тя се появи и в условията на пандемията Ц за добро или за зло. Не можем да искаме да сме вътре в нещата, когато те са хубави, приятни розови и да не сме там, когато стане нещо със знак минус. Ние сме там и в двата случая. Пандемията от коронавируса е един повод, достатъчно сериозен, да размислим, да осъзнаем реалността - новата нормалност ", смята експертът. " В новата нормалност - обстановката оттук нататък, с каква нагласа на нашата психика трябва да вървим и да продължим да живота си. Как да се настроим, за да преодолеем проблемите?. Мисля, че в месеците на по-голяма физическа затвореност много хора са отворили очите си доста по-широко и това всъщност ни е подготвило да живеем за след това. Въпреки че не знаем какво е " след това ". Сега предполагаме, че няма да е чак толкова безгрижно, лекомислено понякога поведение Ц което не е чак толкова лошо в едни определени ситуации. Спонтанността във взаимоотношенията вероятно ще пострада. Така трябва да действаме, за да продължим - да сме активни в това, в което сме обичайно активни. Да върнем живота си от онази точка, в която го замразихме. Активността във всяко отношение е препоръчителна Ц да се продължи умението да се грижим за физическата си кондиция и за емоционалната ", е категорична доц.Рангелова. " Защото, ако друго не научихме, поне трябваше да разберем верността, достоверността на популярната мисъл на Шопенхауер: " Промяната е единственото постоянно нещо ". И да се опитваме да живеем с тази мисъл - с готовността да се променяме. Полезен ефект от всичко преживяно досега е, че има и друг полезен ефект Ц новите научни търсения, изследвания Ц новата научна продукция. Това дава нов тласък в науката и в практиката за човека. И за живота въобще ", каза в заключение доц. Анелия Рангелова.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 11535  Един от най-хубавите ни футболисти Кирил Десподов е с ковид Един от най-хубавите ни футболисти Кирил Десподов е с ковид  Нов растеж на умрелите от COVID-19 у нас. 14 нови смъртни случая Нов растеж на умрелите от COVID-19 у нас. 14 нови смъртни случая  30 танцьора от Марийнския спектакъл са инфектирани с COVID-19 30 танцьора от Марийнския спектакъл са инфектирани с COVID-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР