Космическия апарат Айссат-2 на НАСА, който ще измерва ледовете на

...
Космическия апарат Айссат-2 на НАСА, който ще измерва ледовете на
Коментари Харесай

НАСА изпрати лазер в космоса, който ще измерва топенето на ледовете на Земята

Космическия апарат " Айссат-2 " на НАСА, който ще измерва ледовете на Земята с авангарден лазер, беше изстрелян с ракета " Делта 2 " от базата " Ванденбърг " в Калифорния. Мисията е " изключително важна за науката ", каза по-рано Ричард Слонакър, който отговаря за програмата " Айссат-2 " в НАСА.

Почти 10 години американската космическа агенция няма орбитален апарат, който да измерва дебелината на ледената покривка по планетата. Предишната мисия " Айссат " продължи от 2003 до 2009 г. Благодарение на нея специалистите научиха, че шелфовете изтъняват, и че площта, покрита с лед в Гренландия и Антарктика, намалява. Оттогава събирането на данни става със самолет, който лети над Арктика и Антарктида.

Новият космически апарат ще даде възможност на специалистите да разберат колко допринася топенето на ледовете за покачването на океанското ниво.

We`re ready for launch! Can`t wait to launch into orbit to measure our planet`s ice!
???????????? pic.twitter.com/GysvdySyjl
— NASA ICE (@NASA_ICE) September 15, 2018
" Ще получим възможност да изследваме начина, по който ледът еволюира през една година " - каза Том Уогнър от програмата " Криосфера " (земен лед) на НАСА. Комбинирането на тези точни данни с известните от предишни години ще подобри разбирането на климатичните промени и ще даде възможност за по-добри прогнози за покачването на морското ниво.

" Айссат-2 " е оборудван с два лазера, от които единият е резервен. Те са с много по-добри показатели от използвания за предишната мисия.

Въпреки мощността си, лазерният лъч няма да е толкова топъл, че да разтопява леда, защото орбиталният апарат ще е на височина 500 км над Земята. Лазерът на " Айссат-2 " ще е с 10 000 пулса в секунда, при 40 за предшественика му.

With the #ICESat2 mission launched, it is heading to orbit. Once there, it`ll time how long it takes for laser beams to travel from the satellite to Earth & back. Scientists can calculate the height of glaciers, sea ice, forests, lakes + more w/ this data https://t.co/vPDRGmrwyZ pic.twitter.com/2wdSqHcq7P
— NASA (@NASA) September 15, 2018 Затова данните ще са много по-подробни. Измерванията ще се правят на всеки 70 см по траекторията на спътника. Освен дебелината на леда и повърхността, която покрива, той ще измерва наклона на основата.

Мисията " Айссат-2 " е предвидена за три години, но спътникът има достатъчно гориво за десетилетие, ако бъде решено да бъде продължена.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР