Коронавирусът стигна и Антарктида. Заразени са 36 души от чилийската

...
Коронавирусът стигна и Антарктида. Заразени са 36 души от чилийската
Коментари Харесай

COVID-19 стигна до Антарктида

Коронавирусът стигна и Антарктида. Заразени са 36 души от чилийската група, съобщи ръководителят на нашата експедиция проф. Христо Пимпирев за Монитор.

COVID-19 e бил пренесен с военен кораб, който е пътувал до базата там, за да я снабди с хранителни продукти и ремонтни материали за предстоящия летен сезон.

„ Това е официално съобщение на Чилийския институт за антарктически изследвания. Базата на колегите е целогодишна. Явно на борда на кораба е имало заразени и карантинните мерки са били пропукани. Положителни са 26 военни, както и 10 строителни работници, което не е никак малко. Базите на Антарктида са отдалечени една от друга и се надявам епидемията да се овладее и да не се разпространи заразата “, коментира проф. Пимпирев.

Той изтъкна, че болните от чилийската база ще бъдат транспортирани обратно до Пунта Аренас, защото на Антарктида за тях може да се грижи само един лекар. Българска група пък трябва да пътува на 12 януари, а на 16-и трябва да е в Чили, където да бъде поставена под карантина за 14 дни. Сега екипът ни ще чака инструкциите на чилийските власти, тъй като ние изпълняваме стриктно техните мерки.

„ Не мога да кажа какво ще е тяхното решение, надявам се всичко да е наред и да няма отлагане на пътуването “, каза още проф. Пимпирев.

Заради пандемията тази година експедицията до Антарктида на учените се отложи и по план трябва да излетят на 12 януари. Традиционно първата група заминаваше ноември. Сезонът обаче ще бъде удължен, най-вероятно до април. Това е 29-а по ред експедиция и досега полярниците ни нямат прекъсване. Те имат уверението на испанските си колеги, че ще пътуват с техния научно-изследователски кораб „ Есперидес”. За целта полярниците ни ще тръгнат от Летище „ София” след отрицателни PCR-и.

В Чили ще им бъде осигурен зелен коридор, за да преминат през празна зала и да се качат директно на самолета за Пунта Аренас. Там пък веднага със специални автобуси ще бъдат извозени в хотели и групата ще е под карантина две седмици. Първата седмица персоналът ще им доставя храна пред стаите, като всеки ще бъде настанен в самостоятелно помещение. След седмица ще им бъде направен отново PCR и ако е отрицателен, учените ще могат да контактуват помежду си. Едва тогава ще могат да се качат на кораба, като няма да имат право да влизат в града.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 17208  Настолна игра за ковид е шлагер в Германия преди Коледа Настолна игра за ковид е шлагер в Германия преди Коледа  Лекари от Мадрид показаха безпокойствие от имунизациите против COVID-19 Лекари от Мадрид показаха безпокойствие от имунизациите против COVID-19  Европейска комисия дава насоки за придвижването от и към Англия поради новия вариант на ковид Европейска комисия дава насоки за придвижването от и към Англия поради новия вариант на ковид
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР