Италия се опитва да успокои пазарите, след като отказа да

...
Италия се опитва да успокои пазарите, след като отказа да
Коментари Харесай

Конфликтът между Рим и Брюксел се задълбочава

Италия се опитва да успокои пазарите, след като отказа да промени проектобюджета си за 2019 година. Той беше отхвърлен по-рано тази седмица от Европейската комисия заради заложения в него твърде висок дълг. А конфликтът между Рим и Брюксел се задълбочава, след като от двете страни си размениха обиди на " идиоти “ и " фашисти “.

Рим няма намерение да напуска Европейския съюз или Еврозоната. Това е посланието на италианския министър на икономиката след срещата му с френския му колега в Париж.

Ако икономиката на Италия отбележи растеж, Европа като цяло ще бъде по-стабилна и ще има полза от това. Еврокомисията даде на Рим срок до 13-и ноември да представи нов бюджет. Италия засега отказва. По време на пресконференция в Страсбург евродепутат от италианската крайна десница издърпа записките на еврокомисаря по икономическите въпроси и демонстративно ги стъпка.

Представеният от Рим бюджет за 2019 година залага дълг от 130% от брутния вътрешен продукт на страната. Това го прави втория най-висок дълг в Европейския съюз след този на Гърция и близо 2 пъти над наложената от Брюксел граница.

Италианското популистко правителство настоява за увеличените разходи, за да изпълни предизборните си обещания. В Европа се опасяват, че конфликтът може да налее още масло в огъня на популистите преди европейските избори догодина.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР