Имунитетът към коронавирусната инфекция у хората, които са я прекарали

...
Имунитетът към коронавирусната инфекция у хората, които са я прекарали
Коментари Харесай

Тежко прекаралите COVID-19 също може да се нуждаят от ваксина

Имунитетът към коронавирусната инфекция у хората, които са я прекарали в тежка форма, не е устойчив и затова може да се наложи да се ваксинират, обяви Александър Гинцбург, директор на руския институт " Гамалея ", където бе разработена руската ваксина " Спутник V ".

" Този въпрос все още се обсъжда от учените ", добави той.

Гинцбург поясни, че при пациентите, прекарали тежко COVID-19, се създават антитела срещу интерферона, който е ключов протеин и за изработването на антитела, и за клетъчен имунитет, и за паметта на клетките, съобщава БТА.

Според него и прекаралите болестта в лека форма може да не развият достатъчен имунитет.

" При прекаралите леко болестта всичко приключва на етап фагоцитоза и не се индуцира адаптивен имунитет, който включва изработване на антитела и клетъчен имунитет. Те също ще трябва да се ваксинират ", смята Гинцбург.

По-рано главният нещатен детски специалист по профилактична медицина в руското министерство на здравеопазването Лейла Намазова-Баранова каза, че количеството антитела, изработващи се у човека след зараза с новата коронавирусна инфекция, спада двойно в рамките на пет седмици. Според нея за разлика от постинфекциозния имунитет, постваксиналния имунитет защитава доста по-ефикасно.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 12863  В Исландия още веднъж затвориха питейните заведения и фитнес залите В Исландия още веднъж затвориха питейните заведения и фитнес залите  Тази седмица стартира дело по аферата с 39-те виетнамски мигранти, открити мъртви в хладилен камион в Англия Тази седмица стартира дело по аферата с 39-те виетнамски мигранти, открити мъртви в хладилен камион в Англия  В област Сливен новите случаи на коронавирусни инфекции бележат растеж през миналата седмица В област Сливен новите случаи на коронавирусни инфекции бележат растеж през миналата седмица
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР