Имаме комуникация на ниво Европейската комисия, има осигурени „зелени коридори“,

Имаме комуникация на ниво Европейската комисия, има осигурени „зелени коридори“, ...

Захариева: 120 000 българи се върнаха у нас след кризата с коронавируса.


Имаме комуникация на ниво Европейската комисия, има осигурени „зелени коридори“, да осигури преминаване на товарните превози. Имаше известен момент на напасване, няма напрежение, преминава се в пъти по-бързо, отколкото през първата седмица, когато бяха взети мерките. Това коментира външният министър Екатерина Захариева.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 3420
„България беше една от първите държави, която поиска безпроблемно транзитиране на стоки“, коментира тя.

Турция подари кафе на Борисов. Премиерът обясни, че карантината не е игра на жмичка

В предаването „Плюс –минус“ по Нова ТВ тя обясни, че е трябвало да има ясно разписани правила за тежкотоварните автомобили със стоки. Вчера от ЕК са детайлизирали правилата за „зелените коридори“ и „бързите зелени ленти“. Целта е да се ускори и преминаването през границите, като например за 15 минути, но това трудно се спазва.

Захариева обясни, че е имало инфарктни дни на преговори, за да може да осигурим влизането на наши стоки в страната. А по отношение на гражданите имало слот между Унгария и Австрия, за да се предвиди там да чакат и да не се създава напрежение.

На българо-турската граница пък ситуацията също вече се е успокоила. Захариева потвърди, че Турция това е най-новареният външен пункт на целия Европейски съюз. Тя каза, че е постигнато разбирателство с Турция.

„Благодарни сме, ние дадохме предложения, те ги приеха. Изграден беше и буферният паркинг. С добра комуникация, нещата се успокоиха“, коментира още вицепремиерът.

Захариева коментира и усилията за връщане на българи от чужбина. Тя каза, че прибраните туристи сами ще платят разходите си.

„Това са туристи, няма как българският дъкоплатец да плати за тях. Има все още малко групи в държави, за които целият ЕС има трудности. Има държави, които не дават позволение за напускане. Призовавам всички да бъдат спокойни. Голяма част от хората се прибраха, около 120 000 българи да се прибрали от началото на кризата досега", заяви външният ни министър.

Има заявени хора от Испания и Италия, като има осигурени коридори и по суша, не е задължително това да стане само по въздух.

Захариева е говорила с италианския си колега, тя е изразила солидарност.

"Нямаме интерес от това да се настройваме срещу Европейския съюз. Много са фалшивите новини. Има дезинформация", беше нейният коментар във връзка с коментарите, че не Европа, а Русия и Китай помагат само на Италия.

Захариева отбеляза, че в Италия винаги е имало евроскептични партии. Според нея обвиненията срещу Германия и Франция не са обосновани.
Всичко по темата: Епидемията коронавирус (COVID-19) 3420 Четирима от пациентите с коронавирус в Смолян са с пневмонии Четирима от пациентите с коронавирус в Смолян са с пневмонии Ето колко празен е днешният свят, в който живеем Ето колко празен е днешният свят, в който живеем До 5 г. затвор за разпространение на дезинформация за COVID-19 в Русия До 5 г. затвор за разпространение на дезинформация за COVID-19 в Русия
Повече за Коронавирус
corona най-ново: Вижте последните новини лесни стъпки: Как да се предпазим? просто ръководство: Какви са симптомите? eпидемия: Коронавирус в България

Източник: novini.bg