За трети път от 26 март мирът е застрашен по

...
За трети път от 26 март мирът е застрашен по
Коментари Харесай

Вучич с извънредно обръщение към нацията: Мирът е застрашен

За трети път от 26 март мирът е застрашен по абсолютно неприемлив начин ". Това обяви сръбският президент Александър Вучич в извънредно обръщение към нацията. Той подчерта, че присъствието на Косовските специални сили и на президента Хашим Тачи в Газивода е било неправомерно и в нарушение на споразумение от Брюксел.

" Те се опитаха да покажат, че не са обвързани с този договор и най-лошото е, че те имат имат подкрепата на своите западни съюзници”, заяви Вучич.

Той добави, че в операцията са участвали между 110 и 130 членове на косовските сили за сигурност, всички албанци, които блокирали пътища и съоръжения за достъп до езерото Газивода.

По повод действията на косовските специални сили в северната част на страната Вучич попита какво означават споразуменията с ЕС и НАТО, ако Прищина не ги уважи.

" Въоръжени албанци в северната част на Косово, според споразумението, което имаме, могат да влизат на тази територия само при изпълнението на две условия - с одобрението на НАТО и с пълната подкрепа на местната сръбска общност”, категоричен бе Вучич.

" Това означава ли че споразуменията, които подписваме с Брюксел траят докато тече пресконференцията, а след това не означават нищо, попита сръбският президент.

Той припомни, че в събота в първото изявление на КФОР се посочва, че мироопазващите сили нямат информация за присъствието на косовски специални части в момента, в който всички те са били в района на Газивода.

" От какво трябва да се въздържаме сега е моят въпрос към ЕС? Всички да кажат (в ЕС) от какво да се въздържаме, какво направихме? Или трябва да се въздържаме макар и от лицемерие”, заяви Вучич в извънредното си обръщение към сръбските граждани.

Напрежението между Сърбия и Косово се засили тези дни след като косовският президент Хашим Тачи в събота се разходи с катер по езерото Газивода, което е на границата между Сърбия и Косово. Сръбският му колега Александър Вучич първо заповяда пълна бойна готовност на армията, а след това реши да се обърне за помощ към Русия.

Държавният глава ще пристигне на официално посещение в Москва на 2 октомври, като се очаква да се срещне с руския президент Владимир Путин.

" След два дни ще се срещна с президента Путин, ще говорим за всички важни за Сърбия въпроси. Разбира се, приоритет ще бъде ситуацията в Косово и Метохия. Ние ще уведомим Путин за всичко, което се случва, и ще го помоля да ни окаже подкрепа на всички международни форуми и да ни даде съвет ", заяви Вучич на пресконференция пред журналисти в Белград.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР