Европейската комисия одобри схема в България за субсидиране на заплатите

...
Европейската комисия одобри схема в България за субсидиране на заплатите
Коментари Харесай

ЕК одобри схемата на България за запазване на работните места

Европейската комисия одобри схема в България за субсидиране на заплатите на стойност 1,5 милиарда лева (прибл. 770 милиона евро), имаща за цел да бъде запазена заетостта в секторите, които са най-силно засегнати от мерките за изолация, въведени поради пандемията от коронавируса. Схемата бе одобрена съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април 2020 г.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 5441
България уведоми Комисията, като се позова на Временната рамка, за схема за помощ под формата на субсидии за заплатите, която ще позволи на българските органи да финансират 60 % от разходите за заплати (вкл. социалноосигурителните вноски, плащани от работодателите) на предприятията, които, поради пандемията, без помощта ще съкратят своя персонал. Мярката е ограничена до предприятията с дейност в секторите, които са най-силно засегнати от настоящата криза в областта на общественото здраве, като търговията на дребно, туризма, пътническия транспорт, културата, спортните дейности, дейностите за развлечение и отдих и др.

Правителството прие промените за мярката 60/40

Комисията установи, че българската схема отговаря на Временната рамка.

Мярката ще компенсира разходите за заплати на предприятията с дейност в сектори, които са особено засегнати от пандемията от коронавируса, при условие че те се ангажират да запазят на постоянна работа персонала, който без помощта щеше да бъде съкрате. Интензитетът на помощта е съобразен с максималните 80 %, разрешени от Временната рамка. Схемата за помощ спазва максималната продължителност от дванадесет месеца.

Поради това Комисията стигна до заключението, че тази мярка е необходима, целесъобразна и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка.

Въз основа на това Комисията одобри мерките съгласно правилата на ЕС за държавните помощи.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 5441  99-годишен боен деец победи Covid-19 99-годишен боен деец победи Covid-19  Посолството на Израел подари маски и ръкавици на Столична община Посолството на Израел подари маски и ръкавици на Столична община  Фандъкова разкри какви са ограниченията във Фандъкова разкри какви са ограниченията във " Факултета " и " Филиповци "
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР