Д-р Михаил Ласков е кандидат на медицинските науки. Той участва

...
Д-р Михаил Ласков е кандидат на медицинските науки. Той участва
Коментари Харесай

Важно! Д-р Михаил Ласков посочи колко вида рак бори имунотерапията и защо в много случаи не трябва да се прилага

Д-р Михаил Ласков е кандидат на медицинските науки. Той участва в клиничните изследвания на нови препарати за лечението на рака в качеството му на главен изследовател.

Д-р Ласков, в какво всъщност се изразява имунотерапията при онкологичните заболявания?
- Имунотерапията е относително нов метод за лечение на онкологични заболявания. Хората трябва да знаят, че тя не действа директно на тумора, но принуждава имунитета да убива раковите клетки, най-общо казано. Това е принципната й разлика от химиотерапията и таргетната терапия. В крайна сметка имунотерапията заставя, принуждава имунитета да прави това, което е негово задължение, но по някакви причини не го върши. Например понякога раковите клетки се маскират като здрави и тогава имунната система вече не ги възприема като чужди и не ги унищожава.

Имунотерапията може да “свали тази маска” от туморните клетки и да помогне на имунитета да ги разпознава. В интерес на истината, трябва да признаем, че сега се вдигна много голям шум, водят се разгорещени дискусии около имунотерапията, защото излязоха действително ефективни препарати. Имайте предвид, че имунотерапията се прилага много отдавна с променлив успех. Какво обаче се случи сега? Появиха се нов клас препарати, които действат на рецепторите PD1 и PD-L1. Именно тези рецептори са виновни, казано простичко. Защото те позволяват на туморната клетка да повлияе на имунитета така, че той да престане да я разпознава като чужда. И следователно не му позволяват да убива раковите клетки.

Какво всъщност представлява имунотерапията? За лечението на кои видове рак е подходяща тя? Защо в много случаи не трябва да бъде прилагана?

Отговор на тези и още въпроси ще откриете в интервюто с д-р Михаил Ласков на Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР