Двудневната среща на високо равнище на Африканския съюз започва днес

...
Двудневната среща на високо равнище на Африканския съюз започва днес
Коментари Харесай

COVID-19 и други кризи на континента са в дневния ред на виртуалния форум на АС

Двудневната среща на високо равнище на Африканския съюз започва днес във видеоконферентен формат и е посветена на борбата срещу COVID-19, снабдяването с ваксини на континента и на множество кризи, останали на втори план заради вируса, предаде Франс прес.

Организиран онлайн, за да се избегне зараза с коронавирус, този форум на Африканския съюз се провежда точно една година след установяването на първия случай на новия коронавирус в Египет. Тогава настъпването на епидемията в Африка предизвика опасения, че уязвимите национални здравни системи на континента може да не издържат на натиск - един апокалиптичен сценарий, който не се реализира, посочва АФП.

За момента Африка остава относително пощадена от новия коронавирус, с 3,5 процента от случаите и 4 на сто от починалите, които са официално регистрирани в световен мащаб, според данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на Африканския съюз.

Но много африкански държави сега са изправени пред втора вълна на заразата и имат трудности с достъпа до ваксини. Африканските лидери се дразнят все повече от френетичната надпревара за ваксини, която е в ход сега и в която те не могат да се състезават при равни условия.

В първия ден на виртуалната среща на върха на АС ще говори президентът на Република Южна Африка Сирил Рамафоса за настоящите усилия на континента за справяне с пандемията. Той е ротационен председател на АС и на поста ще го наследи президентът на ДР Конго Феликс Чисекеди.

Очаква се на срещата на върха лидерите да обърнат внимание на финансирането на ваксинационната кампания на континента, според директора на агенцията за обществено здравеопазване на Африканския съюз Джон Нкенгасонг. Залогът в тази насока е огромен, защото при две дози ваксина на човек, Африка ще се нуждае от 1,5 милиарда дози, за да имунизира 60 процента от своето близо 1,3-милиардно население и да се надява на постигане на колективен имунитет.

Тази среща на високо равнище съвпада и с обявяването на нова политика от президента на САЩ Джо Байдън, който иска да поднови връзките с многостранни институции като Африканския съюз. Във видео, разпространено вчера, новият американски държавен глава обеща, че неговата администрация ще осъществява " дългосрочна дипломация, съвместно с Африканския съюз, за да се справим с конфликтите, които вземат жертви на целия континент ".
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 19402  Добра вест от Търговищко Добра вест от Търговищко  Десетки 50 пасажери за Швейцария блокирани на летище София Десетки 50 пасажери за Швейцария блокирани на летище София  Тест за ковид и 10-дневна изолираност за пътуващите до Дания Тест за ковид и 10-дневна изолираност за пътуващите до Дания
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР