Две кутии цигари – толкова ще е увеличението на данъка

...
Две кутии цигари – толкова ще е увеличението на данъка
Коментари Харесай

Министър Горанов посочи колко точно ще е увеличението на данъка на старите коли

Две кутии цигари – толкова ще е увеличението на данъка за старите автомобили. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов след днешния коалиционен съвет. Това е мярка и в борбата за чистия въздух, а цената ѝ е поносима за българските граждани според него.
" Предложихме и се прие от българския парламент още един компонент за данъка върху моторните превозни средства, който освен имуществената част, да държи отговорност и за степента на замърсяване на отделните автомобили и тяхната екологична категория. Действително автомобилите, които нямат екологична категория и замърсяват повече, ще се наложи да плащат малко по-висок данък, който в зависимост от възрастта на автомобила може да достигне 6 до 10 лева увеличение. Което е действително, макар да не е пренебрежима сума, по наши оценки е малко на фона на целите, които сме си поставили за чистотата на въздуха. Знаете, че имаме наказателна процедура в доста напреднала фаза по отношение на чистотата на въздуха и в същия този момент да не вземаме никакви мерки, след като сме се преърнали в гробницата на Европа за стари автомобили и след като очакваме в следващите няколко години целият ЕС в западната част и Гърция да премахнат и да ограничат използването на дизелови автомобили, можем лесно да предположим къде всички тези моторни превозни средства ще се насочат. Затова тази мярка има своя и икономически, и екологичен смисъл, и тежестта върху старите автомобили не е такава, че да се превръща в непосилно бреме за българските граждани. Що касае размера на данъка – повтарям, 60 или 80 стотинки на месец или 2 кутии цигари за цялата година не са това, което може да промени драстично склонността към покупка на по-стари автомобили на българските граждани, а същевременно ще даде една политика в областта на чистия въздух”, коментира Горанов на брифинга в Министерския съвет.
Той коментира протестите от изминалите дни, както и темата за увеличаването на цената на задължителната застраховка " Гражданска отговорност ". Застрахователи вече обявиха, че тя може да скочи до 1000 лева заради разширения кръг на хората, които могат да търсят обезщетение при смърт, но според Горанов това е спекулация.
" Цена 1000 лева гражданска отговорност не стои на дневен ред, подобна тема е спекулация, която цели създаване на обществено напрежение. По принцип по-рисковите шофьори би трябвало да пращат повече, но наредбата на КФН е в много начален етап и тепърва ще се обсъжда дали тези разпоредби с такава ескалация на " Гражданската отговорност ", в зависимост от рисковото поведение, тепърва ще се анализира. Дебат за 1000 лева „ Гражданска отговорност” няма и такива цени на пазара в България няма ", каза на брифинга министърът на финансите Владислав Горанов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР