Голямо находище с над десет вкаменелости от животни, живели преди

...
Голямо находище с над десет вкаменелости от животни, живели преди
Коментари Харесай

Анадолската агенция: Уникално находище на древни животни е открито в Денизли

Голямо находище с над десет вкаменелости от животни, живели преди 2 до 9 милиона години, е открито в Югозападна Турция, съобщава Анадолската агенция, като се позовава на изследователи.
Мала Азия, която лежи на кръстопътя между Европа, Азия и Близкия Изток, е и мястото, където са намерили покой останките на много хора и животни, живели през хилядолетията, разказва Ахмет Ихсан Айтек, антрополог от университета " Мехмет Акиф Ерсой " в окръг Бурдур. Айтек е ръководител на 14-членен екип, в който участват палеонтолози и геолози и който започна проучвания в окръг Денизли през миналата година.
" През тази година имахме много успешен сезон. В Денизли открихме фосили, които принадлежат на 14 различни видове животни ", каза Айтек и добави, че откритията са важни за осветляването на историята на региона.
Изследователят обясни, че находките принадлежат към две различни геологически ери - към миоцена (преди 5 до 23 милиона години) и плейстоцена (преди около 2,6 милиона години).
От миоцена учените са открили два различни вида жирафи (по-едри от днешните, но без характерния дълъг врат), два вида носорози (подобни на днешните), два вида ранни коне, два вида хиени (един от тях по-едър от днешните) и фосил на слон, морфологически подобен на днешните хипопотами. Останалите три фосила принадлежат на рогати животни, подобни на съвременните антилопи, и един все още некласифициран фосил. Според Айтек животните са живели преди около 9 до 7 милиона години.
От плейстоцена турските учени са открили фосили на кон и лисица. " Останките на лисицата от особено голямо значение, защото са едни от най-старите, откривани досега в Мала Азия ", каза Айтек.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР