В навечерието на празника на писмеността обръщаме поглед към езика

В навечерието на празника на писмеността обръщаме поглед към езика ...

Нови думи навлизат в речника ни заради пандемията.


В навечерието на празника на писмеността обръщаме поглед към езика ни. Ако преди 3 месеца ми бяхте показали тези думи, щяха да ми се сторят доста странни, но ето че в сегашната обстановка думи като карантинирам, термометрирам, пътникопоток и тестуване са достатъчно използвани. И това изобщо не изчерпва всичко.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 8397
В социалните мрежи се появиха изрази като "вкъществувам". Или пък тази дълга дума, която не се наемам да прочета.

Бивш ректор на СУ се обяви за цялостна промяна на матурите и кандидат-студентските изпити

Разходихме се из улиците на София, за да проверим какво от думите на експертите и от социалните мрежи е направило впечатление на хората през последните месеци и се оказва, че COVID-19 определено е обогатил езика ни.

Езикът си има свои правила. Само че от време на време се намесваме в тях и се получава това: "Карантинирам", "Коронясване по-скоро", "Вкъществуване примерно", "Карантинирам определено".

Карантиниране на пътникопотока след термометриране и тестуване. И това не е само при нас - езикът според езиковедите няма право да ни се сърди.

"Всяка промяна в обществото води до промени в езика. Езикът намира начин, по който да реагира. Eдно е сигурно - думата коронясан вече се използва по-внимателно. А дългата дума непротиво.... и така нататък, едва ли ще има дълъг живот", казава езиковедът доц. Владислав Милано пред БНТ.

Карантинирам обаче според експерти има големи шансове, защото замества по-дългия израз "поставям под карантина".

"Езиковият носител търси по-кратки форми, чрез които да назовава един процес или едно явление. И е възможно да влезе в следващия речник. Това създаване на нови думи няма да ни е за първи път", посочва доц. Миланов.

Експертите въведоха в употреба думата срутище. И още - ваканцувам, входирам, агресирам, приоритизирам.

"Всяка дума всъщност носи посланията на епохата си. А на COVID-19 не му трябваше епоха, а по-малко от три месеца, за да сложи отпечатъка си", казва езиковедът.

И за да е ясно, че новото не е само в българския език - отново в социалните мрежи се появи съчетанието COVIDIOT - човек, който не спазва наложените мерки. Да се надяваме, че няма да ни се налага много често да я използваме в България.


Всичко по темата: Епидемията коронавирус (COVID-19) 8397 САЩ планират масово тестване на коронавирусни ваксини САЩ планират масово тестване на коронавирусни ваксини СЗО: Новият епицентър на Covid-19 е Южна Америка СЗО: Новият епицентър на Covid-19 е Южна Америка Продължава да намалява броят на болните от COVID-19 в реанимация във Франция Продължава да намалява броят на болните от COVID-19 в реанимация във Франция
Повече за Коронавирус
corona най-ново: Вижте последните новини лесни стъпки: Как да се предпазим? просто ръководство: Какви са симптомите? eпидемия: Коронавирус в България

Източник: novini.bg