Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов съобщи пред журналисти,

...
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов съобщи пред журналисти,
Коментари Харесай

Обмисля се преболедувалите коронавируса в армията да даряват кръвна плазма за нуждаещите се

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов съобщи пред журналисти, че разработва план, при който да се организира кампания хората в армията, които са преболедували коронавируса, да даряват кръвна плазма за нуждаещите се. Той отправи такъв призив и към цялото българско общество.

Мисля в понеделник да подпиша подобна заповед, включително и с други мерки, с които да помогнем на военномедицинските заведения, каза Каракачанов, цитиран от БТА.

Министърът съобщи, че двама от генералите, заболели от COVID-19, вече са изписани от ВМА. Не са много военнослужещите, които са в болница - десетина човека, и седем души цивилни, добави той.

Не сме разглеждали варианта за пълна карантина, има си национален оперативен щаб, който взема подобни решения, коментира Каракачанов. Доста по-активно частните болници трябва да се включат в битката с коронавируса и от това, според мен, в бъдеще да зависи как ще се разпределят средствата през Здравната каса, смята вицепремиерът.

Относно ситуацията в парламента, Каракачанов коментира, че когато има изпитание пред нацията, българите трябва да са единни. Това поведение, което виждам в някои от партиите, е безотговорно, смята той. Според Каракачанов, не може в ситуация, в която всяко едно решение на най-висшия орган - парламентът, е важно - за отделяне на средства, за взимане на мерки, за гласуване на какви ли не свързани неща, включително бюджета, да саботираш правителството.

" По време на война, а ние се намираме във война с пандемията, не може да има удари в гърба. Но някои хора не са се разделели със стария Ленински принцип, че поражението на собствената държава е победа за партията ", коментира Каракачанов.

Той не се съгласи, че бюджетът за догодина е предизборен. Не искаме някакви извънредни пари да харчим, за да купуваме нова техника, въоръжение или да модернизираме армията, коментира Каракачанов. Напротив - ние се придържаме стриктно към този план, който е гласуван, за достигане на 2 процента от БВП и не искаме дори една стотинка повече, добави министърът. Той посочи, че както тази година, така и следващата със средствата ще могат да продължат модернизацията и поддръжката на техниката в Българската армия и да увеличат заплатите.

" На практика това е четвърта поредна година, в която се увеличават заплатите на военнослужещите с по 10 процента и, ако вземем четирите години като цяло, с кумулативния ефект става около 48 процента. Така че аз съм доволен, че тази част от моята амбиция като министър на отбраната, я изпълнихме ", заяви Каракачанов.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 14592  Англия ще връща всички идващи от Дания чужденци Англия ще връща всички идващи от Дания чужденци  Германия означи нов връх по брой на инфектираните за 24 часа Германия означи нов връх по брой на инфектираните за 24 часа  10 746 новозаразени с ковид в Украйна за денонощието 10 746 новозаразени с ковид в Украйна за денонощието
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР