Вирусът мутира по две причини - естествена и външна намеса.

...
Вирусът мутира по две причини - естествена и външна намеса.
Коментари Харесай

Проф. Борис Богов с прогноза кога можем да очакваме нов пик на заболелите от COVID-19

Вирусът мутира по две причини - естествена и външна намеса. Лечението, което се провежда, преливането на кръвна плазма, общуването между хората и т.н. са част от причините за тази мутация. Лечението с кръвна плазма не е панацея. То не бива да се използва при всеки един пациент. Няма еднакво лечение за всички. Това заяви в ефира на БНТ проф. Борис Богов, директор на Александровска болница.

" Няма лекарства, които да се взимат профилактично ", категоричен бе той.

Що се отнася до Кюстендил, той заяви, че не е естествено разпространение на вируса, а неспазване на мерките.

" Има едно леко покачване на броя, нашите прогнози ще се сбъднат, че ще има един пик след 25-то число на този месец. Имаме среща на директорите на по-големите лечебни заведения в страната с министъра на здравеопазването в петък. Готови сме да върнем увеличения прием на пациенти, както трябва да са в готовност и апаратите за обдишване ", уточни още той.

По думите му няма нищо страшно учениците да бъдат изследвани с бързи антигенни тестове. Това ще покаже дали те боледуват. " Тестът не е опасен, нито е болезнен. Взема се секрет или от гърлото или от носа. Ако продължава тази тенденция, то ресторантите няма да бъдат отворени ", каза проф.Богов.

На въпрос дали може да се каже, че човек е напълно излекуван, той каза, че да - за тези, които са прекарали леко вируса. " Честите усложнения са свързани със сърдечно-съдовата система, дихателната система и нужда от психологична помощ ", обясни специалистът.



" Към днешна дата плановите операции не са отменени. Приема става с PCR или бърз антигенен тест. Хората се върнаха в болниците ", категоричен е проф. Богов.

" Имаме пациенти, които след излекуване имат висока темперaтура три месеца и се нуждаят от продължаващо лечение ", каза лекарят.

Що се отнася до ваксините, той заяви, че РНК ваксините са с доказан ефект и не са имали човек със сериозни странични реакции. Ваксината на АстраЗенека е от стария вид ваксини, тя е носител на белтъчна съставка от коронавируса и при вкарване в организма, то той трябва да произвежда антитела.

" Лекуваме всякакви щамове, но бързам да кажа, че не сме изпращали проби, за да знаем дали щамът е мутирал или не. Методът за лечение е един и същ. Това дали е мутирал и настанен у нас е по-скоро с научна гледна точка, а не с медицинска ", категоричен е още той.

Попитан дали системата ще издържи, той заяви, че болниците ще издържат със сигурност, защото се готвят от една година. " Имаме повече организация, имаме повече апаратура ", каза той и добави, че вече не седи на дневен ред това с почивките на лекарите. " Имаме доста повече колеги, които искат да лекуват коронавирус ", добави проф. Богов.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 19555  Родители за тестването на децата: Трябва да се изясни по какъв начин и кой ще прави тестванията за COVID-19 Родители за тестването на децата: Трябва да се изясни по какъв начин и кой ще прави тестванията за COVID-19  COVID-19 в страната: 57 нови болни в Хасковско COVID-19 в страната: 57 нови болни в Хасковско  Лекар в Кюстендил разяснява тревожната конюнктура с ковид Лекар в Кюстендил разяснява тревожната конюнктура с ковид
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР