Великобритания обяви, че затяга драстично мерките срещу разпространението на новия

...
Великобритания обяви, че затяга драстично мерките срещу разпространението на новия
Коментари Харесай

Учени са притеснени от заразността на новия британски щам на COVID-19

Великобритания обяви, че затяга драстично мерките срещу разпространението на новия щам на коронавируса, пише британския " Гардиън ", цитиран от БТВ.

Учени на Острова са притеснени от неговата заразност – по първоначални данни той е с до 70% по-заразен от всички други познати до момента разновидности на COVID-19.

Едно от най-главните притеснения е дали разрешените до момента ваксини срещу болестта ще бъдат ефикасни и срещу новата разновидност.

Вирусите мутират постоянно – до момента за SARS-CoV-2 са открити десетки мутации по цял свят, като най-разпространеният в Европа е т.нар. „ Испански щам “, който до скоро беше най-заразният.

Здравните власти във Великобритания са в надпревара с времето, за да разберат дали вариант VUI-202012/01 е по-опасен от предишните щамове и дали причинява по-тежки случаи на COVID-19 при заболелите. В същото време съществува възможността този вариант да се разпространява по-бързо от предходните главно заради неспазване на противоепидемичните мерки.

Британското правителство вече е подало информация към Световната здравна организация с наличните данни. Лабораториите на СЗО вече разполагат с новия щам на вируса, като предстои да го изследват, за да разберат дали той реагира на антитела и на създадените до момента ваксини.

На територията на Великобритания властите изготвят регионални карти къде се разпространява новия по-заразен щам, но те ще бъдат готови най-рано след две седмици – предостатъчно време, за да се разпространи.

Появата на новия щам е притеснителна, но това не означава, че на всяка цена той е по-опасен от предходните. До момента са открити няколко по-сериозни мутации на COVID-19 – преди месец датското правителство унищожи милиони норки заради открит щам на коронавирус у тях. През октомври пък стана ясно, че на територията на Европа се разпространява най-вече „ Испанският щам “, който се появява за първи при фермери в Испания през лятото. Нито един от двата щама не е по-смъртоносен или пък по-устойчив на ваксина.

Двата най-важни въпроса в момента са – причинява ли новият щам по-сериозно заболяване и ще се повлияе ли от новите ваксини?

„ Ако новият вариант причиняваше по-сериозно заболяване, досега щяхме да сме разбрали “, заяви Юън Бирни, заместник директор на Европейска молекулярна биологична лаборатория.

„ Ако това беше така, процентът тежки заболели щеше да се увеличи в болниците. Или леко да намалее, ако е по-малко заразен. Нито едно от двете не се случи “, казва още той.

Относно ваксините Бирни казва, че те са тествани на много щамове на новия коронавирус и би трябвало да бъдат ефективни и за новия щам.

Къде и кога точно се е появил новия щам на коронавируса – все още не е ясно.

ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртон осния коронавирус в реално време:

Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 17035  Съединени американски щати промениха системата си за оценка на общия брой на инфектираните Съединени американски щати промениха системата си за оценка на общия брой на инфектираните  Австралия означи 30 нови случая на ковид Австралия означи 30 нови случая на ковид  Нидерландия стопира полетите от Англия поради новия вариант на ковид Нидерландия стопира полетите от Англия поради новия вариант на ковид
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР