Варненският окръжен съд разгледа днес отново делото на Мехмед Явуз,

...
Варненският окръжен съд разгледа днес отново делото на Мехмед Явуз,
Коментари Харесай

Решават дали ще екстрадират задържания на летище Варна Мехмед, издирван от Интерпол

Варненският окръжен съд разгледа днес отново делото на Мехмед Явуз, който е турски гражданин и спрямо, който има искане за екстрадиция от властите в Република Турция. 44-годишният мъж е бил задържан на летище Варна, като целта на идването му в България е била почивка на к.к. " Златни пясъци ".
Припомняме, че Мехмед Явуз се издирва от 9 г. с червен бюлетин на Интерпол – Анкара издаден на 22. 08. 2009г. Престъплението, за което той е бил осъден и има влязла в сила присъда е за извършване на дейности като член на терористична организация PKK/KONGRA в Турция. Наложеното му наказание от турския съд е „ лишаване от свобода “ в размер на 6г. и 3месеца, от което има остатък за изтърпяване - 3 години, 7 месеца и 23 дни. Мъжът е пристигнал в Германия като бежанец, като по-късно е получил германско гражданство и в момента работи като социален педагог там.

Защитата на Мехмед Я. посочи, че германските власти вече са отказали екстрадиция в Турция на мъжа, тъй като преследването спрямо него е било политическо. Пред съда обвиняемият заяви, че не е извършил престъпленията, за които е бил осъден от турските власти. Той посочи, че като студент, преследванията спрямо него са били, че е ползвал майчиния си – кюрдски език и заедно с други свои колеги от университета, е бил обявен за част от терористична организация.
Според прокурора днес стана ясно, че няма данни и факти, които да установяват, че Мехмед Явуз е участвал в терористична групировка. Вероятно неговото издирване се касае за политическо преследване. Лицето е снето от листа на Интерпол, налице са нарушения на указа на организацията.
" В никакъв случай не искам да бъда екстрадиран обратно в Турция. Страх ме е, че ще ме изтезават и измъчват. Днес е деня, в който се оженихме със съпругата ми и съжалявам, че се намирам в съда, но се надявам да откажете екстрадицията и да направите деня ми по-цветен ", обърна се към съдията Мехмед.
Очаква се до минути да стане ясно решението на съда.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР