В УМБАЛ „Света Анна“ в София се лекуват най-тежките случаи

...
В УМБАЛ „Света Анна“ в София се лекуват най-тежките случаи
Коментари Харесай

Така се грижат за болните от COVID-19 в УМБАЛ „Света Анна“

В УМБАЛ „ Света Анна “ в София се лекуват най-тежките случаи на COVID-19 у нас. Там лекарите спасиха, но и загубиха животи. В най-лошия случай пациентите със заболяването стигат до Реанимация, където екипите се грижат за тях денонощно.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 4989
Достъпът до тези отделения е изключително строг.

Как се грижат за болните от COVID-19 в интензивното на УМБАЛ " Царица Йоанна "?

За да се погрижат за пациентите с коронавирус, лекарите слагат специален шлем, очила, маска и защитен костюм. Oбличането отнема 15 минути, събличането двойно повече. Правят го на всяко влизане и излизане в 12-часовата си смяна.



Кадър: БТВ

" Не може да се влиза и излиза безконтролно, не е редно, защото утре ще останем без екипи ", обясни д-р Димитър Николаков, заместник-началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ " Света Анна " пред БТВ.

" ЗОНАТА " – така лекарите са нарекли Интензивното отделение от началото на заразата. Разказват, че вътре правилата вече са различни. „ Работи се трудно. Ние сме с намалена видимост, видяхте, шапката, маската, те са запотени, трудно се виждат нашите пациенти, трудно се настройват апаратите “, казва д-р Димитър Николаков.

Влиза се през едно място и се излиза през друго, за да няма смесване на потоците.

Болните от COVID-19 са поставени на апаратна вентилация. Сред пациентите е 75-годишна жена, чийто син, също с коронавирус, губи битката за живота си преди няколко дни. „ Опитваме се да я отвикваме от апаратната вентилация. Снощи имаше висока температура, сърцето излезе извън ритъм. Вкарахме го в ритъм. Крачка напред, две назад е при нея. Ние просто до този момент, не сме се срещали с такова нещо “, заяви д-р Димитър Николаков, завеждащ Клиника по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ " Света Анна ".

В отделението са излекувани 4 пациенти с коронавирус, нито един от тях не е бил на апаратна вентилация.

„ Това не е това заболяване, което е обикновеният грип. Това не уврежда белия дроб по начин, който увреждат другите вируси, това не е типичният ARDS с увеличение на белодробната вода ", посочва д-р Димитър Николаков.

Лекарите не се страхуват, не се чувстват и герои. " Имам една малка дъщеря на 3 години, която не съм виждал може би месец, и ми липсва. Повече се страхувам за близките си ", заяви д-р Александър Станоевски. " Ще се справим. Просто трябва дисциплина. Ние в момента имаме място, но нали никой не иска да запълним всички места и да включим всички апарати ", коментира д-р Димитър Николаков.



Кадър: БТВ


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 4989  И в Сливен сложиха чешми с дезинфектанти И в Сливен сложиха чешми с дезинфектанти  Продажбите на алкохол в Съединени американски щати през предишния месец скочили поради ковид Продажбите на алкохол в Съединени американски щати през предишния месец скочили поради ковид  СЗО: Преждевременно анулиране на ограниченията против COVID-19 може да докара до повторната поява на пандемията СЗО: Преждевременно анулиране на ограниченията против COVID-19 може да докара до повторната поява на пандемията
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР