В Досиетата Пандора се открива и разрешението за пребиваване на

...
В Досиетата Пандора се открива и разрешението за пребиваване на
Коментари Харесай

BIRD: В Досиетата Пандора се открива и разрешението за пребиваване на Пеевски в ОАЕ

" В Досиетата Пандора се открива и разрешението за пребиваване на Пеевски в ОАЕ. То е издадено на 22 юни 2015 и изтича на 21 юни 2018 г.
За да е валидно, Пеевски трябва да пребивава поне шест месеца в Емиратите. Това автоматически го дисквалифицира за европейски избори, ако разрешението е подновено ", посочват от сайта за разследваща журналистика BIRD във Фейсбук.

" Този въпрос може да се изясни от нашето Външно министерство с официално запитване до властите в Абу Даби.

Колкото и да е странно, няма никаква законова пречка да си живееш в Дубай цяла година дори и едновременно да си депутат в България. Единственото изискване за уседналост беше въведено за евроизборите. "

`

Припомняме, че макар Върховният административен съд (ВАС) да не видя нередност в това, че ЦИК реално проверява само по адресна регистрация т.е. не фактически дали Делян Пеевски е живял в последните 6 месеца в ЕС, за да може да се кандидатира за евродепутат, гражданско движение " Боец " се обърна с въпрос по темата и към Върховната касационна прокуратура (ВАП).

Адвокат Николай Хаджигенов, който защитаваше позицията на " Боец " пред ЦИК и ВАС, е поискал справка от граничните власти, митниците, летище София, НСО и външното министерство на ОАЕ за пътуванията на депутата от ДПС, но това не е направено, защото според ВАС "... регистрирането на кандидатските листи по същността си е охранително производство, при което кандидатите трябва да отговарят формално на изискванията на ИК, а проверката на Главна дирекция " ГРАО " е относно съответствието на декларираните обстоятелства с изискванията да имат постоянен адрес в Република България и да са живели най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава-членка на Европейския съюз ".

От гражданското движение изразиха съмнения, че " Делян Славчев Пеевски живее извън територията на България и Европейския съюз, като е декларирал неистински данни в своята Декларация пред ЦИК, което е престъпление от общ характер. Постоянните му полети до Дубай и дългите престои там предполагат, че Пеевски има издадена виза за постоянно пребиваване в ОАЕ. Съгласно днешното законодателство, ако последният има такава виза, която му е необходима за пребиваване с подобен срок, последният се явява данъчно задължен субект, което означава че има отседнал статут извън територията на Европейския съюз ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР