Биотехнологичната компания NASEKOMO (Насекомо) подготвя новия си демо производствен център,

...
Биотехнологичната компания NASEKOMO (Насекомо) подготвя новия си демо производствен център,
Коментари Харесай

Компанията Насекомо увери жителите на Лозен, че няма от какво да се тревожат

Биотехнологичната компания NASEKOMO ( " Насекомо " ) подготвя новия си демо производствен център, който се намира в близост до село Лозен. В него ще се изгради демонстрационно, но и реално действащо производство на високопротеиново брашно, което се използва за храни за домашни любимци и в селското стопанство. За целта компанията разработва иновативно оборудване за тепърва зараждащата се индустрия – отглеждане на насекоми като източник на протеини.

Иновативното производство е насочено към решаването на наболели проблеми на съвременната цивилизация като изчерпване на ресурсите за храна и нуждата от безотпадни технологии за запазване на природата. Днес компанията показа пред журналисти процеса на производство и как ще го управлява така, че да запази качеството на живот на жителите в близкото село Лозен. Събитието бе в отговор на опасения от страна на представители на местната общност за потенциално изпускане на миризми. На срещата стана ясно, че технологията е 100% безотпадна и осигурява производството в строго контролирана затворена среда. Помещенията са проектирани без прозорци, с допълнително уплътняване на панелните фуги, а вратите са оборудвани с въздушни завеси и автоматично затваряне. Всички изходящи и входящи въздушни маси в производствените помещения ще циркулират в изцяло затворена и контролирана система.

За още по-добър контрол, вентилационната и климатична система са проектирани така, че да поддържат налягането на въздуха във всяко помещение по-ниско от това навън. Освен това, специално за развойния център е поръчана и закупена озонираща система с UV тела на всеки от изходящите въздуховоди от производствените помещения. Озонът не маскира миризмите, а директно ги неутрализира.

На практика, производството представлява отглеждане на ларви от специалния вид „ черна муха – войник “, която вирее само при високи температури и има кратък живот. Това насекомо е ендемично за Европа от над 100 години, но не се забелязва, защото не търси контакт с хора. В технологичния процес мухите представляват 1% от обема на производство. Ларвите им се изхранват единствено с вода, бирена мая и пшенични трици и растат в чисти условия.

Базата в Лозен на практика ще е международен демо център на NASEKOMO. Той ще представлява производствена база в малък мащаб, където компанията ще представя създадените от нея роботи и автоматизирани решения за отглеждане на насекоми. Екипът ще демонстрира и платформа за изкуствен интелект, която да е в полза на производителите на насекоми. В страните, където съществуват подобни производства, фермите за протеини от насекоми се намират в гъсто населени места. Например, подобни фабрики работят в европейски градове, включително в центъра на Лондон. В бъдеще NASEKOMO гледа към Европа, където ще изгражда собствени фабрики, използвайки технологиите, разработени в България. За иновациите си компанията е удостоена с Печат за върхови постижения, издаден през 2020 година от Европейския съвет по иновации към ЕК.

„ Разбираме притесненията на хората в Лозен, които не познават нашето производство. Всяко нововъведение предизвиква естествена тревога в хората, но уверяваме жителите в околността, че имаме опита и технологичното know-how да създадем нашата технология в полза както на природата, така и в услуга на местната общност “, подчерта Ксавие Марсенак, съосновател на NASEKOMO, който живее и работи в България повече от 20 години. „ Развиваме индустрия на бъдещето и подкрепата на местната общност ни е ценна. Работим прозрачно и с желание за диалог с жителите на Лозен “, добави той. Следващата седмица компанията организира дни на отворените врати за жителите на Лозен и гости на населеното място. Подробностите ще бъдат обявени в социалните мрежи.
`Компанията

`Компанията

`Компанията

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР