БЛИЦ потърси за интервю кмета на община Марица Димитър Иванов.

...
БЛИЦ потърси за интервю кмета на община Марица Димитър Иванов.
Коментари Харесай

Защо още не са сринати всички незаконни цигански къщи във Войводиново - кметът на община Марица обяснява пред БЛИЦ

БЛИЦ потърси за интервю кмета на община Марица Димитър Иванов. Поводът е подновените протести във Войводиново. Хората отново излязоха в две поредни вечери да изразят недоволството си, защото не са съборени къщите на ромите. Припомняме, че там напрежението ескалира, след като двама циганина пребиха зверски военният Валентин Димов. Защо къщите в обезлюдената вече махала не са бутнати, отговаря в интервюто Димитър Иванов.

- Г-н Иванов, протестите заради пребития от двамата цигани военнослужещ бяха секнали. Две поредни вечери обаче отново хората излязоха да изразят недоволството си. Защо? Какво се случва, нали обещахте да съборите ромските къщи?
- Тези протести - снощи и онази вечер, бяха планувани още когато протестите бяха прекъснати. Хората искат да се ускори събарянето на всички постройки, които се намират на общинския терен във Войводиново, който е за земеделски нужди.

- Вие издадохте заповед за събарянето на тези къщи. Не изтече ли срокът за обжалване, за да предприемете действия?
- Все още срокът не е изтекъл. Той е до 31 януари. Но към настоящия момент за всичките 17 постройки в съда са подадени жалби против моята заповед, въпреки, че всички къщи са незаконни. Когато обаче има такъв спор, трябва съдът да се произнесе, така е по закон.



- Имате ли идея тези в по-голямата си част неуки и бедни роми как са пуснали тези жалби и как ще плащат за делата?
- Не знам точно, жалбите са пуснати чрез адвокати-пълномощници.

- Колко паянтови постройки в махалата бяха съборени веднага, след като гръмна скандалът?
- Аз издадох заповед и бяха съборени 15 паянтови постройки, опасни за живеене, опасни и за околните. Не знам кога съдът ще се произнесе за останалите 17 къщи. Знаете, че едно дело, в зависимост от сложността, може да продължи дълго време.

- Ако съдът се произнесе в полза на вашата заповед и няма нови обжалвания, вие готов ли сте веднага да наредите събаряне?
- Да, веднага, ако няма обжалване във ВАС, ще пристъпим към събаряне и освобождаване на терена.

Кметът Община Марица ексклузивно пред БЛИЦ TV: Утре започва събарянето на циганските къщи!

- Снощи вие бяхте ли във Войводиново на протеста, разговаряхте ли с хората?
- Да, успокоих ги, обясних им, че незабавното събаряне е невъзможно. Помолих ги за разбиране, помолих ги временно да прекратят протестите, днес ще решат дали да излизат отново или не. Предложих им да си излъчат комитет, да заповядат при мен в общината, да им предоставя всички документи, с които разполага община Марица и да им отговаря на всички въпроси.

- Вие като човек и като кмет заставате ли зад болшинството от хората, които искат да бъде съборена махалата и нито един ром да не живее в селото?
- Като кмет аз изпълнявам служебните си задължения и каквото е разпореждането на съда, ще го изпълня. Като човек напълно разбирам хората.



- Колко души са живеели в махалата във Войводиново?
- По неофициални данни около 200, а реално регистрираните на този адрес там, и това се е случило преди 15-20 години. Махалата възниква по времето на бившия кмет Йордан Дачев.

- Какво се случва с нерегламентираното присъединяване на ток в махалата. Много къщи се бяха навързали към така нареченото частно енерго?
- Доколкото знам, ЕВН още не е завела дело за това.

- Как е ранения военен Валентин Димов, срещнахте ли се с него?
- Не, предадохме си поздрави чрез кмета на Войводиново. Възстановява се, все още не желае да има много контакти, към настоящия момент се опитва да се среща с по-малко хора. Възстановява се момчето, все още има отоци, но е добре за сега.

Интервю на Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР