Американските федерални власти регистрират скок в измамите, свързани с фалшиви

...
Американските федерални власти регистрират скок в измамите, свързани с фалшиви
Коментари Харесай

Крадлив Купидон: 21 хиляди американци изгорели със 143 млн. от сайтове за запознанства

Американските федерални власти регистрират скок в измамите, свързани с фалшиви профили за запознанства в интернет. Комисията по търговия съобщава, че загубите от подобни измами са достигнали $143 милиона долара миналата година.

В доклада, публикуван в навечерието на Деня на влюбените, властите информираха, че през 2018 г. над 21 хиляди американци са станали жертви на фалшиви профили за запознанства. За сравнение, през 2015-а този брой е бил около 8 хиляди и 500.

Попадналите в клопката са търсещи романтика онлайн. Манипулаторите създават фалшиви профили, изграждат доверие с потърпевшите и при появила се възможност поискват пари под една или друга форма.

Разследващите поясняват, че веднъж създали емоционална връзка с жертвите, измамниците съобщават за сполетели ги неприятности и търсят помощ.

Загубата на човек от такива заблуди средно е $2600 - седем пъти повече от останалите видове измами, документирани от Федералната комисия по търговия.

Най-уязвими са тези на възраст между 40 и 69 години, а хора над 70 годишна възраст са съобщили за загуби от средно 10 хиляди долара.

Федералната комисия по търговия предупреждава гражданите да не изпращат пари или подаръци на индивиди, които не са срещали на живо и препоръчва да се информират близките за онлайн взаимоотношения както и да се използват сайтове за проследяване на снимки от профилите в социалните мрежи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР