Ако разгледаме обстоятелствата е безспорно, че до няколко месеца по

...
Ако разгледаме обстоятелствата е безспорно, че до няколко месеца по
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Ние ще определяме транзитната цена на газа

Ако разгледаме обстоятелствата е безспорно, че до няколко месеца по първа тръба от Турски поток, отива газ в Инстанбул. По трансбалкански газопровод ще минават около 3 милиарда газ. Ние в момента се борим и даваме предимство, защото изграждането на газопровод през Гърция, означава да се мине целия цикъл с отчуждаване, каза пред Канал 3, енергийният експерт Атанас Тасев.
Трябва да довършим, но имаме инфраструктура за втората тръба на „ Турски поток”. Напълно ще може да се запълни тръбата до Провадия, от там ще трябва да се изгражда нова. Беше прието предложението от енергийната комисия и мина през парламента. От друга гледна точна, южното направление отдавна се разгледаше като вариант и е важно обаче кой ще го поеме от там. Само който не се е занимавал със строителство не знае какво изисква. Както и с проекта „ Белене”, ние вървим след събитията. Ако продължаваме така, Гърция може да излезе на предна позиция, каза още той.
Очевидно говорим за големи суми, но смятам, че и транзитната цена също влиза. Ние ще я определяме. Имаше спор, че този газ ще бъде турски, но за първата страна е написано, че е на руската страна. Този газ е руски и ние ще заплатим транзита през турската територия за колко ще се види, заяви Тасев.
Христо Казанджиев добави:
Откровено казано, Булгарстрансгаз е обявил общ капацитет 19.5 милиарда кубически метра и това означава, че количествата за Гърция и Македония, ще минат през нас. Дали е твърде голяма обявената цена- по мое мнение да. Цената е грубо казано увеличена с 40 процента.
Идеята, която ние влагаме е да се използва съществуващия капацитет на юг.Ще трябва да се изградят допълнителни компресорни станции, но това е предвидено преди години. Разходите за изграждане ще бъдат изключително по-малко.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР