1037 загинали и 1200 ранени в резултат на мощноземетресение в

...
1037 загинали и 1200 ранени в резултат на мощноземетресение в
Коментари Харесай

Жертвите на земетресението в Мароко надхвърлиха 1000

1037 починали и 1200 ранени вследствие на мощноземетресение в Мароко, показватданни на мароканското министерство на вътрешните работи. Епицентърът на труса, с магнитуд 6,8 съгласно Геофизическия институт на Съединени американски щати, е бил югозападно от град Маракеш,в Атласките планини, на 320 км южно от столицата Рабат. Според информацията 51 от ранените са в сериозно положение.

От посолството ни в Мароко обявиха за, че няма данни за потърпевши българи след разрушителния трус.

В Маракеш са рухнали десетки здания, в това число в историческия център. Той е в листата на ЮНЕСКО със международно историческо завещание. Дори в Казабланка, на повече от 300 километра от епицентъра, стотици хиляди прекараха нощта навън, от боязън от нови земетресения.

Националният център за научни и механически проучвания, основан в Рабат, от своя страна уточни, че земетресението е било с магнитуд 7 и че епицентърът му е бил в провинция Ал-Хауз. Според мароканските медии това е най-мощното земетресение, което кралството е записало до момента.

Според видеа, публикувани в обществените мрежи и свидетелства на очевидци, земетресението е предизвикало обилни материални вреди в няколко града. Освен в Маракеш, трусът е бил усетен в Рабат, Казабланка, Агадир и Есауира, предизвиквайки суматоха измежду популацията.

Много хора са излезли по улиците на тези градове, страхувайки се от сриването на домовете си, демонстрират видеа, качени в обществените мрежи. На фотоси и видеоклипове, оповестени в интернет, се виждат обилни опустошения в Стария град на Маракеш, както и смачкани от парчета и камъни коли.

Вече започнаха издирвателно-спасителните интервенции. Засегнатите места са доста, като управляващите споделят, че има потърпевши в шест провинции. Работата на спасителите ще бъде сложна. В планините има места, които са труднодостъпни, даже в естествена конюнктура. Може да отнеме дни да бъдат достигнати.

„ Аз бях на покрива на къщата ми, с цел да взема малко чист въздух. Цялата постройка стартира да се клати. Хората започнаха да викат. Разбрах,че е земетресение и споделих на фамилията ми да бягаме от къщата.Някои хора не съумяха да излязат от къщите си ”, показа Хамид,жител на Казабланка.

„ Всички доста се уплашиха. В началото не разбирахме какво става. Аз помислих, че единствено моята къща се клати, тъй като е остаряла и слаба. Но след това чух че всички викат и видяхда бягат. Сега никой не смее да се върне вътре ”, заявимароканецът Мохамед.

В Мароко мощните трусове не са необичайност. Но това е най-тежкото злополучие от близо две десетилетия. През 2004 г.мощен трус лиши живота на 600 души и остави хиляди бездомни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР