102 години чукна във вторник един от най-възрастните българи Иван

...
102 години чукна във вторник един от най-възрастните българи Иван
Коментари Харесай

Дядо Иван от Памукчии стана на 102 години. Още чете без очила

102 години чукна във вторник един от най-възрастните българи Иван Христов от шуменското село Памукчии, оповестява " Дунав мост ".

Столетникът подкара следващата година от втория си век в компанията на щерка, двама внуци, четирима правнуци и още толкоз пра-пра-внуци. Тъкмо щели да го вземат боец и да отпътува за фронта през Втората международна война, когато Германия капитулирала и военните дейности му се разминали, описа правнучката му Валентина, написа " Монитор ".

 
Целий си живот прародител й прекарал в родното Памукчии без нито ден да има щемпел в трудова брошура. Според внука му Диян на млади години дядо Иван се уплашил от идването на руснаците и получил язва с кръвоизлив. Постоянно бил уморен, нямал сили, лекарите му казвали, че има колит. Към края на 40-те на предишния век стигнал до инвалидна количка.

Жена му Трендафила принудително го завела на отмора във Вършец, където след седмица оставил количката и станал на крайници. 

 



Заради здравето си по този начин и не се хванал на никое място на работа. Ходел с козите в гората, а с цел да не скучае плетял дамаджани, рогозки и кошници и с това изкарвал прехраната си. Пенсия получил едвам през 1987, когато станал на 70, по напреднала възраст.

Алкохола дядо Иван спрял още през 1945, цигари в никакъв случай не пушил, а се хранел изключитнелно с козе мляко и компоти. Като изключим колита, който го преследвал през целия му живот и до през днешния ден се радва на относително положително здраве. Жена му умряла на 90 през 2010, щерка му върви с два бастуна, само че дядо Иван носи единствено един и то не с цел да се подпира, а за маниер и престиж, изяснява внукът му Диян. Вестниците ги чете без очила, не пропуща нито вести по малкия екран, нито гласоподаване на избори.

Според щерка му и околните му за това, че е достигнал до тази възраст е помогнало и олимпийското му успокоение - не се ядосва нито за политика, нито нещо друго може да го изкара от равновесие.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР