102 фирми от област Русе ще получат безвъзмездна финансова помощ

...
102 фирми от област Русе ще получат безвъзмездна финансова помощ
Коментари Харесай

102 фирми от област Русе ще получат безвъзмездна финансова помощ от Плана за възстановяване и устойчивост

102 компании от област Русе ще получат безплатна финансова помощ по първите две отворени и към този момент завършили процедури от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) по линия на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР). Това стана ясно при работна среща на министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев и регионалния шеф на Русе Анатоли Станев. 49 компании от региона ще бъдат финансирани за софтуерна рационализация, а 53 – за осведомителни решения и киберсигурност. Данните демонстрират лидерска позиция на Русе в Северния централен регион по интензивност на бизнеса по Плана за възобновяване. Според Станев обезпечаването на сходен финансов ресусрс, който подтиква внедряването на нововъведения в фирмите, е на първо място причина за постигането на по-голяма корпоративна сигурност, както и за основаването на нови работни места. „ През последните месеци успяхме да насърчим този развой. Вярвам, че наклонността ще се резервира. Областна администрация ще продължи да подкрепя по всевъзможен метод за реализирането на начинания, които предизвикват публичното развиване “, разяснява още регионалният шеф. Той регистрира и ролята на общините в района при провеждането на разнообразни осведомителни дни по съответните стратегии, финансирани от еврофондовете и означи основна роля на Община Русе в лицето на кмета Пенчо Милков.

Двамата разискаха икономическите връзки сред България и Румъния, като Станев посочи, че Румъния е значим сътрудник за Русе и Северна България. По данни на Българска народна банка, стокообменът с Румъния бележи растеж през 2022 година и възлиза на близо 7,5 милиарда евро. Това е с 1 милиарда евро нарастване по отношение на 2021 година Българският експорт за северната ни съседка доближава над 4,8 милиарда евро, а вносът – 2,6 милиарда евро. Статистиката демонстрира, че е време да се провежда от българска страна капиталов и бизнес-форум за фирмите от Румъния и България, каквото събитие МИР организира към този момент с турския бизнес в Бургас, стана ясно от думите на Пулев. Той насочи покана към регионалния шеф Станев и кмета Милков за присъединяване във форума, който МИР провежда на 10 април в София за всички кметове и регионални шефове за идната по Плана за възобновяване процедура за развиване на индустриалните зони. Предимство при кандидатстването ще има точно Северна България за понижаване на районните несъответствия.

На срещата бе разисквано още, че Русе се обрисува като водач в Северния централен регион на страната по интензивност на компаниите по Плана за възобновяване. Общо 13 млн. лева ще получат49 фирмиот региона за „ Технологична рационализация “ по ПВУ. Бюджетът е 260 млн. лева От него ще се възползват 953 компании от всички области в страната за ново съоръжение, техника, машини и програмен продукт за възобновяване на техническия парк.

По втората процедура – за „ ИКТ решения и киберсигурност “ – в област Русе финансиране ще получат53микро-, дребни и междинни предприятия за общо 1 млн. лева, като грантовете ще са сред 3 000 лева и 20 000 лева и няма да се постанова съфинансиране. За цялата страна утвърдените компании са 1599, а бюджетът – малко над 30 млн. лева Парите са за основаване на корпоративни уеб страници, мобилни приложения, онлайн магазини, цифров маркетинг, системи за връзки с клиенти, за бизнес разбори, онлайн образования и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за шерване на информация.

Експерти от Главната дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност към МИР организираха информативен ден в Русе във вторник, като в границите на него беше показана пред компаниите мярката за създаване ВЕИ съоръжения в наложителна композиция с акумулатори за предпазване на електричество.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР