1016 български граждани чакат за трансплантация и живеят с надеждата

...
1016 български граждани чакат за трансплантация и живеят с надеждата
Коментари Харесай

Над 1000 българи чакат за трансплантация

1016 български жители чакат за трансплантация и живеят с вярата да получат орган, който да им разреши да водят естествен живот. Това оповестиха от Министерството на здравеопазването във връзка Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи – 9 октомври.

Чакащи за присаждане на бъбрек са 899 души. От трансплантация на черен дроб се нуждаят 42 български жители, от сърце – 44 души. Белодробна трансплантация чакат 21 наши сънародници. От трансплантация на панкреас се нуждаят 9 души, а на тънки вътрешности – един човек.

Според настоящото в България законодателство всяко лице над 18-годишна възраст може да бъде евентуален донор на органи, в случай че приживе документално не е изразило своето противоречие. Лице под 18 години може да бъде донор на органи единствено с документално единодушие на своите родители, настойник или аставник, напомнят от здравното министерство.

Оттам допълниха, че тази година мотото на Европейския ден на органното донорство и трансплантацията е „ Просто кажи „ Да! “. Нека хората схванат, че подкрепяш донорството! “, като задачата е повече жители да получат информация за смисъла и смисъла на донорството и трансплантацията.

Един донор може да избави 8 човешки живота посредством донорство на органи и да усъвършенства живота на до 100 души посредством донорство на тъкани, показват още от Министерство на здравеопазването.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР