101 години започна баба Василка Шопова от Пазарджик, а празникът

...
101 години започна баба Василка Шопова от Пазарджик, а празникът
Коментари Харесай

Баба Василка чукна 101 години със 70 гости

101 години стартира баба Василка Шопова от Пазарджик, а празникът за вековния й празник събра към нея радостна компания от над 70 посетители. И повече желали да дойдат - старата жена е извънредно добър човек и всички я обичат, само че се оказало, че дворът единствено толкоз може да събере.

Василка е родена на 12 септември 1918 година в многодетно семейство с петима наследници - трима братя и две сестри. Тя е " изтърсачето ", т.е. - най-малката, само че надалеч не и най-глезената. Не били богати, по тази причина на децата се наложило от дребни да се трудят.

Учи до трети клас (равностоен на настоящия седми). Когато един ден носи у дома първата двойка, за наказване майка й Лазаринка я стопира от учебно заведение и я праща да учи поминък, с цел да разбере по какъв начин се вади хляба. Пуска я да чиракува при шивачка и се оказва, че облеклото е един от многото й гении.

Скоро се снабдява с документ за майсторски клас от Пловдивската индустриална камара. До 95-годишна възраст не спряла да шие, а клиентите се редели пред къщата на опашка, споделя снаха й - Латинка Шопова. И до през днешния ден вдява конец в игла два сантиметра, въпреки да не вижда - по вътрешен глас.

Миналата година, тъкмо след 99-ия си рожден ден, получила инсулт. Близките й треперели над нея и си мислели, че ще я изгубят. Трима лекари ходили на крайник в къщата, с цел да я лекуват. С тяхната и Божията помощ бабата се възстановила изцяло и през днешния ден не е необичайност да я видят по какъв начин щъка по двора с мотичка в едната ръка и бастун в другата - чисти бурените.

Всичките й родственици я обожават поради благия й темперамент, споделя Латинка, която счита свекърва си за своя втора майчица. Двете са освен родственици, само че и близки приятелки. Обичат да седнат дружно и да изпият по " едно пръстче мастика ".

Освен този обред по женски обаче Василка няма никакви нездравословни привички. Никога не е пушила, не протяга ръка към алкохол и кафе. Съвсем до неотдавна спазвала прецизно всички пости. Проблеми със стомаха я заставили да се откаже. Но другояче е много здрава, единствено леко недочува и от време на време губи равновесие, споделя снахата. И с удивително непокътната памет, в която пази мемоари отпреди повече от половин век.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР