101 586 подписа на работещи българи, събрани в рамките на

...
101 586 подписа на работещи българи, събрани в рамките на
Коментари Харесай

КНСБ занесе на Сачева подписите на 101 хил. работещи българи, искат промени в трудовото законодателство

101 586 подписа на работещи българи, събрани в границите на Национална акция на работеща България „ Заедно да защитим труда си! “, бяха импортирани през днешния ден в Министерството на труда и обществената политика (МТСП) от президентите на КНСБ и КТ „ Подкрепа “ Пламен Димитров и Димитър Манолов и ръководителите на индустриални федерации към двете конфедерации.

Акцията стартира през октомври предходната година поради насъбрани проблеми и сигнали за нарушавания, свързани с работното време. Целта на подписката е да се предизвикват промени, които да доведат до увеличение на заплащането на нощния труд, да се вкара сумарно пресмятане на работното време единствено за производства с непрекъсваем режим на работа и да се подсигурява действителното възнаграждение на изключителния труд в България.

Пламен Димитров показа настояванията, залегнали в подписката, на министър Деница Сачева  Деница Сачева Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 година в гр. София. От 2017 година до декември 2019 година е. Тя има за цел да направи по-ясен гласа на българските служащи, че казусът с нощния труд, с изключителния труд е непоносим, изясни той и подсети, че за решаването на тези проблеми има единодушие и в подписаното предходната седмица Национално тристранно съглашение с работодателите и държавното управление.

Междувременно за нощния труд бе открито решение, въпреки и краткотрайно, съгласно нас, уточни Димитров във връзка на препоръчаното нарастване на размера му до 0,15 на 100 от минималната работна заплата за всеки отработен час или не по-малко от 1 лева Тази смяна ще влезе в действие от 1 януари следващата година. Нашето искане е цената на нощния труд да е обвързана с главната, а не с минималната работна заплата, сподели Димитров.

Деница Сачева с прогноза по кое време ще се възвърне заетостта

С подписката се упорства още сумираното пресмятане на работно време да важи единствено за производства с непрекъсваем /непрекъснат/ софтуерен режим на работа, както и нарастване на заплащането на положения ексклузивен труд на 75% в почивни дни и 100% по време на публични празници.

Тези 100 хиляди подписа демонстрират, че има проблем. В момента режимът за образуване на работното време опонира на Конвенция 1 на МОТ и на директивата за работното време, която не позволява работната седмица да е 56 часа, както е сега при непрекъсваем работен развой, изясни вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

До сряда конфедерацията ще даде на министър Сачева всички причини по заложените в подписката претенции.

В подписката, която продължи до края на януари, само че внасянето й се забави поради рецесията с COVID-19, се включиха работещи от леката, добивната индустрия, енергетиката, металургията, водоснабдяването, превоза, военната индустрия, хранително-вкусовата, земеделието, горското стопанство, строителството, туризма, химическата индустрия, образованието, държавната администрация, бранша на сигурността, известията, културата и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР