101.4 млн. евро от бюджета на ЕС за идната година

...
101.4 млн. евро от бюджета на ЕС за идната година
Коментари Харесай

ЕС предвижда 101 млн. евро за гранична охрана

101.4 млн. евро от бюджета на Европейски Съюз за идната година са планувани за европейската организация за гранична защита Фронтекс, която би трябвало да стартира да построява сили за гранична защита с бройка 10 000 души. Силите би трябвало да са подготвени до 2027 година Фронтекс възнамерява да усили персоналния си състав до 5000 души до 2021 година Определените в бюджета за следващата година средства бяха утвърдени от Съвета на Европейски Съюз, който одобри завчера позиция за бюджета на Европейски Съюз за 2020 година Съветът ще продължи да поддържа страните членки в областта на сигурността и миграцията, се показва в признатата позиция.

Гърция разгласи преди дни специфични ограничения за справяне със засилващата се бежанска вълна от Турция и разгласи, че ще желае помощ от Европейски Съюз и НАТО. Властите започнаха да разселват част от 11-те хиляди бежанци, настанени в неприятни условия в лагера Мория на о.Лесбос, където има условия за живот на не повече от 3000 души. Мигрантите от о.Лесбос се настаняват в съществуващи или нови лагери в Северна Гърция. Това провокира митинги на локалните хора. 

Жителите на село Каравомило, намиращо се до град Стилида, блокираха с тежка селскостопанска техника пътя към изграждащ се нов бежански лагер. Хората дежурят непрекъснато на пътя и са безапелационни, че няма да позволен настаняване на мигранти в региона, заяви БНР. Протестиращите обявиха за медиите, че се устоят от туризъм и не желаят мигранти. Кметът на Стилида Вергиния Стергио свика изключително съвещание на локалната власт и ще стачкува пред правителството, което взема решения, без да ги съгласува с жителите в региона. Хората не имат вяра, че мигрантите ще се настанят краткотрайно, както разгласи държавното управление.  " Не желаем да се превърнем във втори вид на Мория ", гласи текстът на афиш, подложен от възмутените поданици, визирайки обстановката на остров Лесбос.

По неотложност до град Стилида трансформират някогашна военна база в лагер, с цел да поемат мигранти от гръцките острови в Егейско море. Преди дни 1500 мигранти от Лесбос бяха настаниха в лагер до град Килкис, Северна Гърция, където също имаше митинги на локалните хора.

Току-що трансферирани от лагера на Лесбос мигранти пък се оплакват, че изискванията в новия им дом са още по-лоши.  " Оставихме Мория с вярата за нещо по-добро ", сподели 20-годишният Сазан, афганистанец, имайки поради главния лагер на о.Лесбос.  " В последна сметка стана по-лошо. " В лагера Неа Кавала наоколо до основния северен пристанищен град Солун, новопристигналите се оплакват от липса на достъп до съществени неща като вода и електричество. Персоналът на лагера се мъчи да откри задоволително палатки и да инсталира съществени уреди.

 

 

70 000 мигранти и бежанци се намират сега в Гърция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР