1000 машини допълнително ще са необходими за изборите на 11

...
1000 машини допълнително ще са необходими за изборите на 11
Коментари Харесай

ЦИК: Нужни са още 1000 машини за вота

1000 машини в допълнение ще са нужни за изборите на 11 юли, стана ясно от първия брифинг на новата Централна изборна комисия. Само една партия към този момент се записва за идния избор, откакто от през днешния ден стартира да тече едноседмичният период, в който политическите сили могат да подават заявки в ЦИК за присъединяване в изключителните парламентарни избори.

От ЦИК обясниха по какъв начин са пресметнали какъв брой в допълнение машини, с изключение на наличните 9600, ще са нужни за идните избори.

" Има кардинално единодушие на ЦИК в още 700 секции в страната да бъдат повече от едно устройства, защото на миналите избори на 4 април в тези секции са дали своят вот повече от 450 гласоподаватели. И, с цел да бъдат спокойни гласоподавателите, че могат да гласоподават, ще бъдат сложени 2 или повече устройства ", съобщи представителят на ЦИК Росица Матева.

По думите ѝ в секции отвън страната са нужни малко над 240 устройства.

" Трябва да предвидим запас в секциите, в които ще има подадени повече от 300 заявки, тъй че общият брой все още е 1000 устройства в допълнение, които би трябвало да бъдат обезпечени ", добави Росица Матева.

Дали " Сиела " още веднъж ще е снабдител или ще има нова социална поръчка, от ЦИК на този стадий не се ангажираха да кажат. От там прецизираха, че не са изплатили и 43-те милиона за предходните машини, защото следва одит.

До дни ще започва и електронна платформа, посредством която българите в чужбина могат да подават заявки за откриване на спомагателни секции.

" Очакваме, че на тези избори в действителност ще осигурим опция на всички български жители, живеещи отвън страната, да гласоподават при естествени условия, без да пораждат ужасяващи опашки, без да има потребност да изминават стотици километри ", добави Цветозар Томов, представител на ЦИК.

Председателят на ЦИК прикани политическите играчи към правилно съревнование.

" Призовавам всички участници, които ще се записват за предизборната конкуренция, да организират една толерантна и положителна акция ", сподели Камелия Нейкова.

Само една партия подаде през днешния ден документи в първия ден за регистрация на политическите сили за идния избор.

" Очакваме смяна. А на това накъде да потегли България, ние постоянно сме се стремили и това ни е задачата България да направи един ляв завой, към лявото, към националното, да почне да застанат едни политици, които да пазят българското ", разяснява Александър Богданов - ръководител на Политическа партия " Подем ".

В 17.00 часа на 26 май изтича крайният период, в който партиите и обединенията могат да се записват за идните изключителни парламентарни избори, а на 5 юни е крайният период, в който обединенията могат да създадат промени в своя състав.

2500 подписа и депозит от 2500 лв. са нужни за регистрацията на политически субекти за идните избори.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР