1000 лева наказание получи водач, потрошил моторист на булевард в

...
1000 лева наказание получи водач, потрошил моторист на булевард в
Коментари Харесай

Моторист се заби с бясна скорост в джип, осъдиха шофьора на колата

1000 лв. наказване получи лидер, потрошил моторист на бул. в Пловдив. Мъжът бе освободен от наказателна отговорност, само че наказан с административна глоба санкция.

Инцидентът стана през октомври 2017 година на улица “Елин Пелин”. Лек автомобил “Тойота” подхванал ляв завой, лишил преимуществото и блъснал мотоциклет “Сузуки”.

И двамата водачи са били тествани за алкохол, резултатите са негативни.

Пострадалият Васил бе с натрошено коляно и претърпя няколко интервенции. Още тогава 35-годишният мъж се свърза с редакцията ни, с цел да опише за случая. По думите му, виновният лидер е застанал в средата на шосето и е бил неминуем конфликтът.

Не на такова мнение обаче бяха околните на лидера на тойотата. Според приятелката на пловдивчанина, мотористът е карал с близо 100 км/ч.

" Нашият автомобил в действителност предприе ляв завой, само че не е лишил преимуществото и не е блъснал мотоциклета. Ние към този момент бяхме пресекли пътното платно, единствено задните гуми на колата бяха към момента на него, когато изведнъж ни връхлетя със зверска скорост сузукито. Нашата кола беше завила в локалната отбивка от пътя и моторът се заби във вратата от моята страна. Цялата бях засипана със стъкла. После моторът се завъртя и ни удари със задната си гума.

Тогава видях по какъв начин мъжът пада на една страна. Според мен той караше с на 100 км в час. Според полицията спирачният му път е бил 30 метра. Той просто не съумя да овладее возилото поради огромната скорост, с която караше. Освен това ни направи впечатение, че караше с гуми, които са позволени за писти - така наречен сликове. После рабрахме и че няма категория за ръководство на сходен вид транспортно средство. Това е истината ", сподели дамата.

Виновният лидер се снабди с обвиняване за причиняване на междинна телесна щета в резултат на ПТП. Шофьорът бе изправен на съд, пред който отказал да признае виновност.

Пловдивчанинът разказал, че мотористът е бил отговорен, защото е карал с превишена скорост. За това приказва и техническата експертиза, съгласно която Васил е управлявал мощната машина на две гуми с 62 км/ч. Подсъдимият претендирал, че в проблема се касае за съпричиняване.

Ударът настъпил в дясната страна на тойотата. Основните аргументи за злополуката от техническа позиция са две - лидерът на колата е подхванал маневрата завой на ляво, по метод и в миг, когато не е било безвредно. Втората причина – мотористът се е движил с превишена скорост, заради което е нямал техническа опция да избегне удара.

Въпреки, че е имало съпричиняване, лидерът на тойотата е бил приет за отговорен. Мотористът също е бил глобен поради превишената скорост.

Мъжът бе осъден с административна глоба 0 санкция, в най-малък размер от 1000 лв..

При установяване размера на наказването съдът взе поради, че се касае за инцидентна демонстрация.

„ Като смекчаващо отговорността събитие съдът регистрира степента на присъединяване на потърпевшия в ПТП, а точно, че същият е недееспособен лидер за съответната категория МПС, движил се е без същото да е минало годишен механически обзор и с превишена скорост. Вещото лице в допълните САТЕ е изрично, че в случай че потърпевшия се е движил със скорост под 60 км/ч, същият е могъл да избегне настъпването на ПТП”, се споделя в част от претекстовете на съда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР