1000 лева глоба и 3 месеца без книжка за шофиране

...
1000 лева глоба и 3 месеца без книжка за шофиране
Коментари Харесай

Предлагат 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента

1000 лв. санкция и 3 месеца без брошура за шофиране в спешната лента по автомагистралата. Това одобри на първо четене транспортната комисия в Народното събрание. По предложение на Българска социалистическа партия депутатите от комисията одобриха наказването за придвижване в спешната лента да се приравни с наказването за шофиране в насрещното платно, заяви Dariknews.bg.

" По настоящия закон няма категорично упомената сходна санкция. Подкрепяме по този начин препоръчаните текстове, тъй като сега нямаме експлицитна глоба за извършител, който се движи в лентата за наложително прекъсване или стопира, без да има съображение. В момента има един общ текст за погрешно придвижване по пътното платно, за което санкцията е 20 лв. или в случай че е с заплаха, е от 20 до 100 лв. ", разяснява началникът на КАТ Бойко Рановски.

Според него шофирането в лентата за наложително прекъсване е нарушаване, еднакво на карането в насрещното платно, защото поради придвижване в спешната лента са се случвали доста тежки катастрофи.

С други промени транспортната комисия одобри погрешно паркиралите коли, на които са сложени скоби, да бъдат наложително вдигани с „ паяк " след 19.00 ч., когато изтича времето за зона. Комисията обаче не одобри предлагането, ако жителите нямат 30 лв., с цел да платят за махането на скобата, да имат опция да получат фиш от КАТ и да си приберат незабавно колата, вместо след това да си я прибират от наказателния паркинг.

Комисията сложи учебен ценз при шофьорските книжки. Така брошура към този момент няма да може да си извади никой, който няма приключен най-малко 10 клас или първи гимназиален курс. Друга смяна пък планува пробите за опиати да не се обвързват с времето на приема им.

Така даже и водачът да е приемал опиати преди 40 дни, още веднъж ще предстои на санкция, в случай че се намерят следи от тях в кръвта му. Също по този начин, лидерът към този момент ще може да избере да му бъде направена проба от слюнка с така наречен доказателствен анализатор, в случай че не желае да му се взима кръвна проба. Очаква се измененията да влязат в пленарната зала през септември.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР