1000 лева глоба и 3 месеца без книжка за шофиране

...
1000 лева глоба и 3 месеца без книжка за шофиране
Коментари Харесай

1000 лв. и 3 месеца без книжка, ако караш в аварийна лента?

1000 лв. санкция и 3 месеца без брошура за шофиране в спешната лента по автомагистралата - това одобри на първо четене Транспортната комисия в Народното събрание.

По предложение на Българска социалистическа партия депутатите от комисията утвърдиха наказването за придвижване в тази лента да се приравни с това за шофиране в насрещното платно. За шест месеца са засечени 142 случая на шофиране в спешната лента на автомагистралите, заяви Дарик радио.

По настоящия закон няма категорично упомената сходна санкция, разяснява началникът на КАТ Бойко Рановски.

"Подкрепяме по този начин препоръчаните текстове, тъй като сега нямаме експлицитна глоба за извършител, който се движи в лентата за наложително прекъсване или стопира без да има съображение. В момента има един общ текст за погрешно придвижване по пътното платно, за което санкцията е 20 лв. или в случай че е с заплаха е от 20 до 100 лв. ", изясни той.

Според Рановски шофирането в лентата за наложително прекъсване е нарушаване, еднакво на карането в насрещното платно, защото поради него са се случвали доста тежки катастрофи.

С други промени Транспортната комисия одобри погрешно паркиралите коли, на които са сложени скоби, да бъдат наложително вдигани с „ паяк” след 19.00 ч, когато изтича времето за зона.
Депутатите обаче не одобриха предлагането при положение, че жителите нямат 30 лв., с цел да платят за махането на скобата, да имат опция да получат фиш от КАТ и да си приберат незабавно колата, вместо след това да си я прибират от наказателния паркинг.

Освен всичко друго комисията сложи учебен ценз при шофьорските книжки. Така удостоверение за правоуправление към този момент няма да може да си извади никой, който няма приключен най-малко 10 клас или първи гимназиален курс.

Друга смяна пък планува пробите за опиати да не се обвързват с времето на приема им. Така даже и водачът да е приемал опиати преди 40 дни, още веднъж ще предстои на санкция, в случай че се намерят следи от тях в кръвта му.

Също по този начин, в случай че лидерът към този момент ще може да избере да му бъде направена проба от слюнка с така наречен доказателствен анализатор, в случай че не желае да му се взима кръвна проба.

Очаква се измененията да влязат в пленарна зала през септември.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР