100-те най-големи производители на оръжие в света продължиха да увеличават

...
100-те най-големи производители на оръжие в света продължиха да увеличават
Коментари Харесай

Защо войната в Украйна всъщност е лоша новина за оръжейната индустрия

100-те най-големи производители на оръжие в света продължиха да усилват продажбите си и през 2021 година, само че проблемите с веригата за доставки са забавили растежа в бранша . Това сочи последното изследване на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (СМИИМ), оповестява " Дойче веле ".

Отбелязва се, че дефицитът, породен от пандемията от COVID-19, е изиграл роля за ограничението на растежа до 1,9% през 2021 година спрямо 2020 година Според Института войната в Украйна може да аргументи сходни проблеми за промишлеността в близко- до средносрочен проект.

Прогнози за Украйна

Въпреки че както нахлуването на Русия, по този начин и реакцията на Украйна и Запада покачиха търсенето на оръжия, те също по този начин изправиха оръжейните производители пред провокации при снабдяването със първични материали и съставни елементи.

СМИИМ показва, че Русия е главен снабдител на първични материали, употребявани в производството на оръжия.

" Това може да попречи на продължаващите старания на Съединените щати и Европа за подсилване на техните въоръжени сили и за попълване на запасите им след изпращането на муниции и друго съоръжение на стойност милиарди долари в Украйна ", се предизвестява в отчета.

Въпреки че съветските компании усилват производството заради войната, Институтът отбелязва, че те са имали усложнения с достъпа до полупроводници. Компаниите също са наранени от глобите, свързани с войната, да вземем за пример когато става въпрос за приемане на заплащания.

Увеличаването на продукцията лишава време, акцентира Диего Лопес да Силва, старши откривател на СМИИМ. " Ако спиранията на веригата за доставки продължат, може да отнеме няколко години на някои от главните производители на оръжие да отговорят на новото търсене, основано от войната в Украйна ", добавя той.
 Китай е вторият максимален производител на оръжия в света след Съединени американски щати
Китай е вторият максимален производител на оръжия в света след Съединени американски щати

Това изследване съставлява най-обхватната картина на оръжейното произвеждане в Китай

Какво се случи през 2021 година

Проучването се концентрира върху моделите в промишлеността през 2021 година, когато се откри, че проблемите във веригата за доставки, свързани с пандемията, забавят растежа.

Можеше да чакаме още по-голям растеж на продажбите на оръжия през 2021 година без непрекъснатите проблеми с веригата за доставки, счита Луси Беро-Сюдро, шеф на програмата за военни разноски и произвеждане на оръжия на СМИИМ. " Както по-големите, по този начин и по-малките оръжейни компании споделиха, че продажбите им са били наранени през годината. Някои компании, като Airbus и General Dynamics, също оповестиха за дефицит на работна ръка ".

Северна Америка

Компаниите в Съединените щати доминират в листата на 100-те най-големи снабдители на оръжия, като 40 от компаниите са основани точно там. Освен това техен е делът на повече от половината от продажбите - 299 милиарда $ (284 милиарда евро) от общо 592 милиарда $ в международен мащаб. От 2018 година оръжейните компании на първите пет места в топ 100 са основани в Съединените щати.

Северна Америка е единственият район, който отбелязва спад в продажбите на оръжие спрямо 2020 година Понижението от 0,8% в действително изражение се дължи частично на високата инфлация в стопанската система на Съединени американски щати през 2021 година
 Русия и Индия обмислят взаимно произвеждане на оръжия
Русия и Индия обмислят взаимно произвеждане на оръжия

Двете страни задълбочават съдействието си

Европа

За 2021 година 27 от 100-те най-големи снабдители на оръжия са били със седалище в Европа. Регионът означи нарастване на продажбите на комбинирани оръжия с 4,2% спрямо 2020 година , като те възлизат на общо 123 милиарда $.

Въпреки че беше печеливша година за корабостроителите, производителите на самолети в района не се показаха толкоз добре, означават от СМИИМ.

" Повечето от европейските компании, които се специализират във военна галактическа техника, регистрираха загуби за 2021 година, за които упрекнаха спирания на веригата за доставки ", показва Лоренцо Скарацато, откривател от Института. " За разлика от това европейските корабостроители, наподобява, са били по-малко наранени от последствията от пандемията и са съумели да усилят продажбите си през 2021 година "

С продажби на оръжие в размер на 4,5 милиарда $ Rheinmetall (на 31-во място) остава най-голямата оръжейна компания в Германия. Продажбите ѝ на оръжие обаче спаднаха с 1,7% през 2021 година заради пандемията и спиранията на веригата за доставки.
 COVID-19 пандемията не забавя световните продажби на оръжие
COVID-19 пандемията не забавя световните продажби на оръжие

През 2020 година са продадени оръжия на стойност 531 милиарда $

Азия

Продажбите на комбинирани оръжия на 21-те компании в Азия и Океания, включени в топ 100, доближават 136 милиарда $ през 2021 година — нарастване от 5,8% по отношение на 2020 година Осемте китайски оръжейни компании в листата имат общи продажби на оръжия в размер на 109 милиарда $, което е нарастване от 6,3%.

Те включват китайския CSSC - най-големият боен корабостроител в света все още, с продажби на оръжие за 11,1 милиарда $ след обединение на две съществуващи компании.

Продажбите на комбинирано оръжие на четирите южнокорейски компании в топ 100 са нарастнали с 3,6% спрямо 2020 година , достигайки 7,2 милиарда $. Отчита се растеж от 7,6% в продажбите на междусекторния конгломерат Hanwha, който се чака да означи по-нататъшен напредък след огромна оръжейна договорка с Полша след съветската инвазия в Украйна.

2021 година е първата година, в която тайванска компания NCSIST, профилирана в ракети и военна електроника, попада в листата - с продажби на оръжия за 2 милиарда $.

Русия и Близкия изток

Шест съветски компании са включени в топ 100 за 2021 година с продажби, възлизащи на 17,8 милиарда $ — нарастване от 0,4% по отношение на 2020 година СМИИМ отбелязва, че преди съветското навлизане в Украйна е имало признаци, че стагнацията е необятно публикувана в съветската оръжейна промишленост.

Петте компании, основани в Близкия изток, са генерирали 15,0 милиарда $ продажби на оръжие през 2021 година Това е нарастване от 6,5% спрямо 2020 година и съставлява най-бързият ритъм на напредък от всички райони, показани в Топ 100.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР