100 са украинските граждани, настанени в почивната база на БДЖ.

...
100 са украинските граждани, настанени в почивната база на БДЖ.
Коментари Харесай

Общопрактикуващ лекар поема медицинската грижа за украинските граждани, настанени в курорта „Паничище”

100 са украинските жители, настанени в почивната база на БДЖ. 5-има от в началото настанените са си тръгнали, на 02.06.2022 год. са пристигнали други 8.

За тях е обезпечен персонален доктор, който да поеме здравното обслужване на украинските жители, настанени в почивната база на БДЖ в курорта „ Паничище”. Това става допустимо след подхванати дейности от Областния координационен център за поддръжка на украинските жители, управляван от регионалния шеф Катя Димитрова и шефа на РЗОК-Кюстендил доктор Сашо Котев.

Общопрактикуващият доктор е от гр. Сапарева баня. Здравната грижа за украинските жители ще се дава посредством наличието му в почивната база, по график. Здравноосигурени са децата до 18-годишна възраст и хората над 65 година От настанените в „ Паничище” децата до 18 година са 48, а възрастните над 65 година – 10.

През идната седмица представители на РЗОК-Кюстендил ще се срещнат с украинските жители, с цел да разяснят здравноосигурителните им права.

С признатото разпореждане на Министерски съвет от 5 май се реши украинските жители с краткотрайна протекция да имат равни права на опазване на здравето с българските жители. Регистрираните за краткотрайна протекция, които са влезнали на територията на България преди 26.04.2022 година, се зачитат за здравноосигурени от 26.04.2022 година За всички украински жители, които а влезнали на територията на страната след 26.04.2022 година се смятат от датата на даване на краткотрайна протекция. Здравните осигуровки на украински жители над 18 години и под 63 за дами, и под 65 за мъже, ще бъдат покрити от страната за интервал от 3 месеца от датата на краткотрайната протекция. За тези под 18 година и над 63 година за дамите, и над 65 година за мъжете, здравноосигурителната вноска ще бъде за сметка на страната за интервала на краткотрайна протекция.

Още 7 са настанени в хотел в гр. Сапарева баня, който е вписан по националната Програма за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България за интервала от 01.06.2022 година до 31.08.2022 година От хотела се дава единствено нощувка, а изхранването ще бъде посредством кетъринг.

Областният шеф Катя Димитрова, зам.-областният шеф Любомир Терзийски и основният секретар на Областна администрация-Кюстендил Гергана Михайлова посетиха базата в „ Паничище”. Целта бе ангажиране на всички институции, които биха могли да спомагат за улеснение пребиваването им на територията на региона.

Гражданите от Украйна получиха подпомагане от чиновници на Дирекция „ Социално подпомагане”-Дупница при попълване на документи за приемане на еднократна помощ в размер 340 лева

Почивната база в курорното населено място „ Паничище” не е претрупана, броят настанени украински жители подхожда с потенциала й, а пространствата дават отговор на хигиеничните условия, е заключението на РЗИ-Кюстендил след инспекция, осъществена през вчерашния ден. Предоставя се столово хранене, като жителите от Украйна сами дефинират менюто, което е съобразено с националната им кухня. Разполагат с нужните количества медикаменти и хранителни артикули.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР