100-процентов успех за българските представители на международен съдийски курс. И

...
100-процентов успех за българските представители на международен съдийски курс. И
Коментари Харесай

За първи път: България с двойни международни съдии в атлетиката


100-процентов триумф за българските представители на интернационален съдийски курс. И двамата претенденти на страната ни минаха сполучливо изпита на Световната атлетика (б.а. Международната федерация по лека атлетика).

Председателят на Съдийската комисия при БФЛА Емил Здравков и преподавателят в Националната спортна академия " Васил Левски " Петър Пеев станаха първите арбитри от България, които имат интернационален статут в две посоки от съдийството в леката атлетика.

Здравков, който е в листата на Реферите на Световната атлетика - Сребърно равнище (даващо право да съдийства във всички Бегови или Технически дисциплини), към този момент е интернационален арбитър и по спортно вървене.
Той, както и сътрудника му Петър Пеев, минаха сполучливо изпит, в който участваха над 180 претенденти от целия свят. Съдийството в спортното вървене има характерни условия, като арбитрите в тази дисциплинираност наблюдават за вярната техника на спортистите по време на съревнование.

Емил Здравков и Петър Пеев към този момент са в новосформирания лист от съдии по спортно ходене на Световната атлетика - Сребърно равнище, което им дава право да получават назначения за надпревари от сан до и в това число Европейско състезание по лека атлетика за мъже и дами. 

България не е имала интернационален арбитър по спортно вървене повече от 34 години, като за последно в панела на IAAF, оповестен през 1988 попадат имената на трима българи.

За по-малко от три години откогато работи новото управление на Съдийската комисия при БФЛА, България към този момент има трима Рефери на Световната атлетика - Сребърно или Бронзово равнище, както и двама нови Съдии по спортно вървене на Световната атлетика - Сребърно равнище.

Освен Здравков и Пеев през тази пролет различен учител в Националната спортна академия " Васил Левски " Ива Димова мина сполучливо изпит за Рефер на Световната атлетика -  Сребърно равнище.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР