100 процента съм сигурен, че руски агенти стоят зад взрива

...
100 процента съм сигурен, че руски агенти стоят зад взрива
Коментари Харесай

Гебрев пред Гардиън: 100% съм сигурен, че руски агенти стоят зад взрива

100 % съм сигурен, че съветски сътрудници стоят зад гърмежа в склада ми, съобщи българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев пред в. "Гардиън ".

Пред английското издание Гебрев сподели, че детонацията в неделя е следващата офанзива против него на сътрудници на съветското военно разузнаване ГРУ.

"Няма метод това да е случайност, в постройката не е имало нищо, което да избухне без външна интервенция ", съобщи в телефонно изявление за "Гардиън " българският оръжеен търговец, за който се допуска, че през 2015 година е бил токсичен с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок ".

бе разтресен от детонация в ранните часове на неделя, напомня "Гардиън ". Това е петият път през последните години, в който има гърмежи на обекти на "Емко ", оръжейната компания на Гебрев. Българската прокуратура свързва предходните набези с съветски сътрудници.

Гебрев изпадна в кома през 2015 година и представители на западни държавни управления и разследващи служби считат, че е бил токсичен с "Новичок " от офицери от ГРУ. И той самият в този момент изрече съмнение, че гърмежът в склада му в неделя също е тяхно дело.
Гебрев споделя пред "Гардиън ", че е приказвал с началника на защитата си, който му е докладвал, че сигнализационната система в склада се е задействала броени мигове преди детонацията, а това навежда на мисълта, че в постройката е имало навлизане извън., заяви Българска телеграфна агенция.
Охранителите, намиращи се на обекта, се готвели да ревизират за какво се е задействала системата, когато чули мощен гърмеж. При детонацията няма потърпевши.

Атаките против Гебрев, за които се допуска, че са дело на ГРУ, карат мнозина да предположат, че той евентуално е обвързван с доставки на оръжия за Украйна, написа "Гардиън ". Миналата година предприемачът съобщи в имейл до "Ню Йорк таймс ", че фирмите му са свързани с доставянето на оръжия на Украйна - нещо, което допреди това отхвърляше, отбелязва английското издание.

Сега той още веднъж твърди, че не доставя оръжия на Украйна след подписването на Минските съглашения в края на 2014 година, които доведоха до прекъсване на огъня в Източна Украйна. Гебрев акцентира също по този начин, че не е доставял оръжия на Украйна, откогато Русия нахлу в Украйна през февруари.

Каквато и да е повода, Гебрев явно си е спечелил могъщи врагове в Русия. В интервала от 2011 до 2020 година имаше детонации на четири обекта, свързани с компанията му. Миналата година българското външно министерство експулсира съветски посланик, обвинен по отношение на гърмежите, и прикани Москва да помогне с следствието.

Българската прокуратура съобщи, че има учредения да се допусна, че четирите детонации са свързани с опита за отравяне на Гебрев. Синът на оръжейния търговец и управителен кадър от неговата компания също изпаднаха в кома. "Едва не умрях ", съобщи Гебрев в изявление за "Гардиън " от 2019 година, в което описа за отравянето си. Разследващият уеб страница "Белингкет " популяризира информация, според която екип от сътрудници на ГРУ е бил в България по същото време, по което е подхванат опитът за отравянето на Гебрев.

Оръжейният търговец показва недоволството си от обстоятелството, че българските управляващи не са изправили никого пред съда по отношение на офанзивите против него. "Минаха 11 години от първата детонация и никой не е осъден за това ", споделя той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР