100 научни проекта на 150 млади учени от цял свят

...
100 научни проекта на 150 млади учени от цял свят
Коментари Харесай

За първи път: България е домакин на световно състезание за млади учени

100 научни плана на 150 млади учени от целия свят ще бъдат показани у нас. Това се случва в границите на 31-ия Европейски конкурс за млади откриватели (EUCYS), който се организира за първи път в София. Домакин на събитието е Министерството на образованието и науката, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Европейското съревнование за млади учени е значимо за страната ни, тъй като то дава видимост на България. От една страна дава видимост като забавна дестинация за културно-историческо завещание, с богата история, дава видимост на София като един млад съвременен град с развита ай ти промишленост. Чрез този конкурс разпространяваме България. Този конкурс има друго значимо значение. Ние дълго се борихме да бъдем домакини на това съревнование. България взе участие в това събитие още от 2002 година Тогава още не бяхме страна-членка на Европейски Съюз “, уточни зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева и добави, че в годините е основана алумни мрежа.

Тя приветства участниците, които са от 39 страни, и им пожела триумф.

„ За първи път МОН е хазаин на надпреварата на младите учени, на младежите, които към този момент имат сложени цели. Те знаят, че науката и откритията са екипна работа, а триумфът се реализира в почтена конкурентна среда. За първи път сме домакини, само че с максимален брой участници “, акцентира зам.-министърът Таня Михайлова и добави, че силата и желанието за смяна са отличителните белези у младите откриватели.

„ Любопитството, постоянството, само че и положителният наставник са ключът към триумфа. Сигурна съм, че в случай че сложим един проблем в този момент в залата, ще има 100 разнообразни решения и всяко едно от тях ще бъде обосновано, тъй като вие сте младежите, които градят бъдещето ”, съобщи тя и прикани младите учени да не се отхвърлят да стигнат до края, тъй като всеки неуспех демонстрира пътя, по който би трябвало да се върви.

На откриването на научния конгрес участва и еврокомисарят по „ Иновации и юноша “ Мария Габриел, която уточни, че родните учени имат опция да получат финансиране за просвета по три стратегии.

„ Новата стратегия „ Цифрова Европа “ е с бюджет от 9 милиарда В бъдеще ще приказваме от ден на ден за изкуствен интелект, цифровите технологии като опция, само че и като опасности и провокации, пред които ни изправят. Другата стратегия е „ Хоризонт – Европа “. Европа има дързостта освен да пази голям бюджет от 100 милиарда евро, само че най-много ясно да съобщи, че в границите на програмата желае да реализира пробив в нововъведенията. Искаме да следваме смели задачи като битката с рака, да засилим интернационалното съдействие “, съобщи Габриел и добави, че третата стратегия е „ Еразъм “, която от години дава опция млади учени да придобият действителен опит.

Тя сподели, че е належащо да се приказва от ден на ден за отворена просвета, както и да се популяризират достиженията на науката на обективен географски принцип.

Еврокомисарят се обърна и към девойките с апел интензивно да се включат в науката.

„ Не може да се лишим от половината от гениите на Европа. Всички дружно може да допринесем за това всички да работим дружно за по-сигурна, образована, сигурна и новаторска Европа “, акцентира тя и добави, че 30% от най-хубавото в науката се създава точно в Европа.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова сподели, че нововъведенията са значими за възстановяване на живота на хората и решаването на редица проблеми.

„ София е град на младите и образовани хора. Над половината хора в София, 50,2% са под 40 години. Основната причина по тази причина е изборът на доста младежи от цялата страна да останат в София, да завършат образованието си, а от последните години и да работят тук, главно в ай ти бранша, който в последните години е мощно развъртян ”, уточни Фандъкова.

Сред плановете, които показват младежите на възраст сред 20 и 25 година, са разработки за медикаменти за рак, ХИВ, глаукома, както и разнообразни способи за понижаване на пластмасата, платформи за филми и музика и още доста други. Страната ни се показва от три плана.

Един от тях е ученикът от Националната природо-математическа гимназия Звездин Бесарабов, който е създал система за стимулиране на нововъведенията.

„ Най-общо системата съставлява мрежа от компютри. Всеки един от тях се ръководи от съответен човек, който основава обещано решение на избран проблем, и по този начин той се конкурира с другите участници. Системата дава опция всеки академик или компания да взе участие в тази среда и да се конкурира с всички останали, което от своя страна събира и предизвика основаването на по положителни и новаторски решения “, сподели пред БГНЕС Бесарабов, който на тази нежна възраст към този момент е притежател на редица награди.

Към днешна дата той към този момент е основал стартъп компания.

Другото решение е на първокурсникът в Софийския университет Николай Пашов.

„ Занимавам се с логаритъм, който разпознава мозъчни клиенти. Алгоритми като моите могат да дадат информация в коя част на мозъка какви кафези. Те дават опция да се следи за промени или болести. Новото в моя план, е че употребявам различен тип изкуствен интелект, който не е употребен до момента и е по-автоматизиран “, разкрива младото момче.

На 17 септември отличените планове ще бъдат наградени. Организаторите са подсигурили и богат награден фонд, който включва парични награди, благоприятни условия за стажове в международни лаборатории и други /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР