100 млн. евро тръгват през 2018 г. по Програмата за

...
100 млн. евро тръгват през 2018 г. по Програмата за
Коментари Харесай

Дават 100 млн. за най-бедните региони в България

100 млн. евро потеглят през 2018 година по Програмата за развиване на селските региони за развиването на занаяти, произвеждане и услуги. Подпомагането е по подмярка “Инвестиции в поддръжка на неземеделски дейности”. То ще бъде ориентирано към най-бедните елементи от страната - Северозападния и Северния централен регион, а стартът на приема на документи е през май, обясниха от земеделското министерство пред “24 часа”.
Пари за такива действия може да бъдат отпуснати след координиране с Европейска комисия, защото там имало неодобрение, че при предходния банкет парите отивали най-вече за сходни планове. От Брюксел показали, че към този момент има построени 1000 къщи за посетители, които били повече от досатъчни за развиване на селския туризъм. В същото време за новия интервал имало готови още 3000 такива плана.
“Мярката за туризъм ще бъде отсрочена, защото има доста оферти, а би трябвало да отсраним пропуски, с цел да не повтаряме неточности от предния програмен интервал най-много с местата за настаняване”, съобщи неотдавна земеделският министър Румен Порожанов.
Според критериите няма да се подкрепя създаване и възобновяване на обекти и развиване на услуги в курортни комплекси за всеобщ туризъм.
Ще се финансират индустриални действия във всички стопански и обществени браншове. Те включват грижи за деца, създаване на домове за възрастни хора, за инвалиди, здравни услуги, образование и други. Ще се основават или обновяват работилници за поддръжка и ремонт на машини и уреди за селското и горското стопанство.
Ще се финансират и архитектурни и инженерни действия, счетоводство, деловодство и одиторски услуги, ветеринарни действия и така нататък Средства са планувани и за IT, компютърни и електронни действия, електронна търговия и други подолни действия.
Подкрепа ще има и за произвеждане на сила от възобновими енергийни източници за лично ползване.
“Мярката дава необятен набор от благоприятни условия за нашарване на стопанската система в селските региони, като това е и главното условие за подкрепяне на дейностите - те да се реализират на територията на селски регион в страната”, описаха от ведомството.
Като механизъм за подкрепяне подмярката не е нова за претендентите както във връзка с опциите за подкрепяне, по този начин и по повод условията към претендентите. Тя е правоприемник на ограничения 311 и 312 от програмата, която вървеше през 2007 – 2013 година Новост в този програмен интервал е електронното кандидатстване през ИСУН. Така се чака административното натоварване за претендентите доста да се облекчи. Освен това връзката, която ще се води с тях, ще е единствено по електронен път.
Какви ще са неприемливите за подкрепяне ограничения, ще бъде посочено в насоките за кандидатстване. Известно е, че средства няма да се дават за вложения, свързани със земеделска активност, хазарт, финансови услуги, вложения, свързани с криптовалути, голф и други
Максималният размер на дотацията е 50%, само че не повече от 200 хиляди евро за интервал от 3 години. Първоначално бяха заложени 75%. Срещу решението процентът да бъде понижен към този момент има подписка, подкрепена от 200 души, която е изпратена в министерството на земеделието. Минималната помощ ще е 10 хиляди евро Целият размер на плана, в това число личното финансиране, би трябвало да не надвишава 600 хиляди евро.
Приоритетно ще се подкрепят и планове с действия, които обезпечават основаването на по-голям брой работни места.
Допустимите претенденти би трябвало да са аграрни стопани или микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон или по Закона за кооперациите, както и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите.
Задължително изискване е активността да се реализира на територията на селските региони в страната.
От министерството обясниха, че няма ограничаване за новорегистрирани компании да аплайват за подкрепяне, ако дават отговор на изискванията за допустимост.
“Но преимущество ще се дава на планове, подадени от претенденти, притежаващи опит или обучение в бранша, за който кандидатстват”, споделят специалистите.
Приоритетни ще са искащите, които са осъществявали активност минимум 3 години преди датата на кандидатстване, на тютюнопроизводители, както и на планове в секторите, посочени в Националната тактика за поощряване на дребните и междинните предприятия.
Управляващият орган напрограмата към този момент започва процеса по създаване на насоките за кандидатстване взаимно с фонд “Земеделие”.
“Предстои и осъществяване на тематична работна група със заинтересуваните страни за разискване на насоките, каквато е към този момент откритата процедура от земеделското министерство по обособените ограничения от програмата”, обявиха от ведомството.
Наложеният ритъм на работа дава убеденост, че приемът на заявки ще започва според индикативния график през месец април след извършени всички разисквания със заинтересуваните страни и публични съвещания, а желанието на ръководещия орган е интервалът на банкет да продължи три месеца.
“С по-дългия интервал на банкет от три месеца ръководещият орган ще обезпечи на претендентите повече време за качествена подготовка на плановите предложения”, обясниха от министерството.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР