100 милиона лева за онкоболните всяка година потъват. Това каза

...
100 милиона лева за онкоболните всяка година потъват. Това каза
Коментари Харесай

Венко Сабрутев: 100 милиона лева за онкоболните всяка година потъват

100 милиона лв. за онкоболните всяка година потъват. Това сподели в ефира на депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев.

„ Вместо тези средства за лекуване на тези хора да отидат за опазване на здравето в последна потребност, те потъват в джобовете на едни шефове на лечебни заведения, в това число частни и държавни. “

Според него опазването на здравето си е запазена марка за мафията. „ Данните, които бяха изнесени от финансовото министерство са извънредно притеснителни. В момента търговете за медикаментите за онкоболните се организират от лечебните заведения “, добави Сабрутев.

По думите му, на процедура се получава, че едно и също лекарство една болница го купува за 14 ст., друга болница го купува за 2,80 лева, т. е. това е над 20 пъти разлика.

" Позволява го законът, разрешава го корупцията да се прави през закона. Затова ние от ПП-ДБ през бюджета на НЗОК вкарваме промяна. И се надяваме тази промяна да бъде подкрепена от всички парламентарни групи. Тази промяна предлага уедряване на публичните поръчки и прекосяване в юрисдикцията на НЗОК вместо от лечебните заведения. Виждаме, че когато са в лечебните заведения действително страната няма надзор и по тази причина се получават до 20 пъти разлики ", разясни Сабрутев.

Той посочи, че за частните лечебни заведения е направено друго предложение на ПП-ДБ да се отстрани корупция в опазването на здравето за над 250 млн. лв. на година. Там има още веднъж фрапиращи разлики до 10 пъти, добави Венко Сабрутев:

" Когато частните лечебни заведения разходват наште пари, от нашите здравни вноски, харчат обществения ни запас, те би трябвало да употребяват закона за публичните поръчки, тъй като той дава опция цената да бъде по-ниска. "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР