100 милиарда долара - толкова струва най-скъпата сграда в света.

...
100 милиарда долара - толкова струва най-скъпата сграда в света.
Коментари Харесай

Шестата най-скъпа сграда в света се намира в съседка на България. Кои са другите?

100 милиарда $ - толкоз коства най-скъпата постройка в света. Иначе казано тази сума се равнява на съвсем цялата стопанска система на страна като Словакия, чиито БВП (БВП) към 2018 година възлизана 106,9 милиарда $.

Според обява на MSN Money към актуалният миг най-скъпата постройка в международен мащаб е Свещената джамия в Мека , Саудитска Арабия. Тя е познава още под името Масджид ал-Харам, като първата част от нея са строени още през 16 век. С дострояването и разширението ѝ в наши дни нейната стойност стига 100 милиарда $.

В момента тя към този момент се простира на 356 800 квадратни метра повърхност, като във вътрешните ѝ елементи, както и в пространството на открито могат да се съберат до 4 милиона души.

На второ място измежду топ 10 на най-скъпите сгради е още едно, намиращо се в Саудитска Арабия. Става дума да комплексът от небостъргачи Абрадж ал-Бейт още веднъж в Мека.
 Абрадж ал-Бейт
Източник:

Абрадж ал-Бейт

Той е третата най-висока постройка в света и най-високият хотел със своите 601 метра. В комплексът влизат седем обособени здания, строени сред 2006 и 2012 година, а общата им стойност е 16 милиарда $.

На трето място със стойност от 6,2 милиарда $ е хотелският комплекс Марина Бей Сандс в Сингапур . Той включва 2561 стаи за настаняване, мол, музей и два огромни първокласни ресторанта. Това, с което е най-известен обаче, е големият басейн на покрива на трите здания, от които е формиран комплексът.
 Марина Бей Сандс
Източник:

Марина Бей Сандс

На идващите три места измежду топ 10 на най-скъпите сгради в света се подреждат три, намиращи се в Щатите - Apple Park в Куперино, Космополитън в Лас Вегас и Световният търговски център в Ню Йорк . Те костват надлежно 5, 4,4 и 4,1 милиарда $.

Шестата най-скъпа постройка в света се намира напълно покрай България. Става въпрос за Палата на Народното събрание в Букурещ, който е изчисляван на 3,9 милиарда $. Той е прочут още с името Дом на народа, а градежът му лишава 13 години.
 Парламентът в Букурещ
Източник:

Парламентът в Букурещ
 Infographic: The World`s Most Expensive Buildings | Statista You will find more infographics at Statista
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР